Festivalband – coola accesoarer men kanske inte särskilt fräscha.
1 av 4
Festivalband – coola accesoarer men kanske inte särskilt fräscha. - Foto: TT
Radiokanalen Triple J undersökte hur mycket bakterier armbanden har.
2 av 4
Radiokanalen Triple J undersökte hur mycket bakterier armbanden har. - Foto: TT
Kanalens lyssnare Daniel skänkte bort tre av sina band.
3 av 4
Kanalens lyssnare Daniel skänkte bort tre av sina band. - Foto: Faksimil Tripje J
Testet visade att de innehåller typ massor av bakterier.
4 av 4
Testet visade att de innehåller typ massor av bakterier. - Foto: Faksimil Tripje J

Därför borde du ta av dig festivalarmbandet så fort som möjligt

Det där festivalbandet må vara coolt – men det är inte så "fresh" som du tror.


Om du har varit på en eller flera festivaler i sommar tycker du antagligen det är lite coolt att ha kvar armbandet ett tag till. Men, det här kanske får dig att bryta ut i panik och slita av dig armbanden.

Programledarna Veronica och Lewis som arbetar på den australienska radiostationen Triple J träffade mikrobiologen Dr Nick Coleman för att testa hur mycket bakterier det faktiskt finns på festivalbanden. Med sig hade de en lyssnares festivalband från 2009, 2010 och 2016. Även Victorias band, som hon har burit en timme, skulle testas, skriver Mashable.


– Det värsta scenariot är att de [banden] (reds.anm.) är fulla av bakterier och särskilt av den bakteriesorten som är farlig för hälsan, som gula stafylokocker, berättade Coleman innan testet började.

Efter två dagar var testerna i labbet klara. Testerna visade att på festivalbandet från 2009 fanns det 200 miljoner bakterier, på bandet från 2010 fanns det 600 miljoner bakterier och på det från 2016 fanns det 80 000 bakterier.

Bildkälla: Faksimil Triple J

Enligt Coleman kunde han se harmlösa Micrococcus, som är en familj av insekter. Testerna visade även att det fanns spår av Bacillus, vilket är ett släkte grampositiva bakterier, och gula stafylokocker.

Gula stafylokocker är den vanligaste orsaken till matförgiftning, varig hud, sårinfektioner, skelettinfektioner och infektion i hjärtklaffarna samt lunginflammation, hjärnhinneinflammation och urinvägsinfektion. I värsta fall kan det även orsaka aseptisk chock.

Coleman vill heller inte rekommendera någon att behålla sina festivalband på.

– Vi kan inte veta säkert att det är farliga bakterier. Men eftersom det är så stort antal bakterier skulle jag avråda folk att bära dem i flera år. Klipp av det och behåll det i en scrapbook, du måste inte bära det för att ha kvar minnena, säger han i videon.

Se den nedan:


Om du är rädd för bakterier kan du använda det här knepet när du brer smör och dessutom borde du vara mer rädd för din mobiltelefon än det här…

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du ta av dig armbandet nu?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Han bor mitt i USA:s gränskris

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

1 timme sedan
Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.