Vem är argast?
1 av 3
Vem är argast? - Foto: Wikimedia/Flickr
Det är inte en pitbullterrier.
2 av 3
Det är inte en pitbullterrier. - Foto: Wikimedia
Men en chihuahua. Fast de flesta hundar är faktiskt lugna, och aggressivitet är väldigt individuellt enligt studien.
3 av 3
Men en chihuahua. Fast de flesta hundar är faktiskt lugna, och aggressivitet är väldigt individuellt enligt studien. - Foto: Wikimedia

Det här är världens mest aggressiva hund – och det är nog inte den du tror

I en stor undersökning har hundars beteende, och där särskilt aggressivitet, mätts och en hundras har blivit benämnd som "mest aggressiv".


Den första typen av hund som många tänker på när det kommer till aggressiva hundar är nog så kallade kamphundar.

En ny undersökning pekar dock på att det inte är kamphundar, eller pitbullterrier, som är värst. Det är de små chihuahua-hundarna som gör mest väsen av sig, skriver The Atlantic.

Hemsidan Dognition, som är experter på hundens natur och uppfödning, har samlat in data från sidans betalande kunder och tagit fram information genom att låta hundarna springa igenom en sorts bana. Dessutom ställdes frågor rörande hundarnas humör och aggressivitet när det kommer till att möta främmande hundar eller barn. Mer än 4 000 personer deltog i undersökningen.

I nästan alla fall visade det sig att det är chihuahuan som är mest aggressiv av de 35 mest populära hundraserna.

– Chihuahuan var överlägset mest aggressiv, särskilt när det kommer till att möta andra hundar som är mycket större än de själva. Det ska dock nämnas att chihuahua-ägare inte själva lever i fara – ingen av de deltagande raserna var särskilt hotfulla mot människor, säger Dognitions ägare Brian Hare och fortsätter:

– Chihuahua-hundar är "moderat aggressiva" och skulle snarast benämnas som "någon gång aggressiva".

När det kommer till pitbullterriern så har ryktet om att det är en ras som är fruktansvärt aggressiv uppmålats helt fel.

– Den amerikanska pitbullterriern blev ofta rankad som minst aggressiv av alla hundar. Med undantaget av bemötandet av nya hundar, säger Brian Hare.

Han understryker verkligen att pitbullterrierägare ofta kan vara smittade av den generella benämningen att de ska vara aggressiva, då det är precis så de beskrivs i undersökningen. Men i andra undersökningar har rasen ofta blivit klassad som väldigt toleranta.

Brian Hare är förutom skapare och ägare av Dognition också forskare i hundars beteende vid Duke Institute for Brain Science och berättar att det inte finns någon mening alls att göra lagar baserade på särskilda raser av hundar. Man vet helt enkelt aldrig om en hund är eller inte är aggressiv, precis som med en människa.

Undrar du vad hundar ser när du kollar på tv? Eller kanske om en tjej som hittade en mystisk låda fylld med hundleksaker?

Ladda ner vår fullsmockade app för fler nyheter!

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!