Det finns en annan tid att dricka sitt kaffe
Kaffe på morgonen verka inte vara någon bra idé. - Foto: Giphy/TT

Forskare: Därför ska du aldrig dricka kaffe på morgonen

Visste du att du inte skulle dricka kaffe på morgon? Det här är den bästa tiden att dricka kaffe på i stället…


Brukar du också längta efter en kopp kaffe på morgonen? Är tanken på kaffe det enda som tar dig ur sängen? Ja, då är det här väldigt dålig information för dig.

Morgonen är tydligen helt fel tid att dricka kaffe på menar en brittisk studie gjord av Steven Miller vid Uniformed Services University of the Health Sciences i USA, det skriver Metro UK.

Det verkar nämligen som att det är en myt att man blir pigg av kaffe direkt på morgonen. Och inte bara det, det kan till och med vara så att du bygger upp en tolerans mot koffein genom att göra det. Hemska tanke!

Allt handlar egentligen om våra hormoner och hur de beter sig i kroppen under ett dygn, vilket brukar kallas för cirkadiska rytmer.

De cirkadiska rytmerna ser olika ut från person till person men brukar generellt sett påverkas av saker så som dagsljus. Detta avgör alltså vilka hormoner som ska släppas fria i kroppen när under 24 timmar.

Kortisol, som är ett stressrelaterat hormon som gör oss vakna och alerta, frigörs hos de flesta runt åtta eller nio på morgonen. Sedan frigörs kortisol igen mellan tolv och ett på dagen och slutligen mellan halv sex och halv sju på kvällen.

Om man då dricker kaffe försvinner effekten av kortisolet. Koffein kan dessutom öka kolesterolproduktionen och därav skada den cirkadiska rytmen.

Så när ska man egentligen dricka kaffe då?

Jo, på de tider då kroppen inte naturligt frigör kortisol. Alltså vid:

9.30 - 11.30 och 13.30 - 17.00.

Så nu vet du. Ta din första kopp kaffe när du varit på jobbet en stund så kommer du nog må både bättre och få en jämnare energinivå under dagen. Och framför allt så bråkar du inte med dina egna hormoner.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att det finns ännu fler saker kaffeälskare borde oroa sig för – typ som att kaffet håller på att dö ut.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Dricker du kaffe på morgonen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.

Kvinna i 40-årsåldern död – blev påkörd av tåg

En kvinna i 40-årsåldern avled på onsdagskvällen efter att ha blivit påkörd av ett tåg vid järnvägsstationen i Frövi norr om Örebro, skriver Nerikes Allehanda.

FI utreder misstänkt nakenblankning

Finansinspektionen (FI) misstänker att det nederländska handelsbolaget Market Wizard BV har brutit mot marknadsregler som förbjuder så kallad nakenblankning. En undersökning har inletts, skriver FI i ett pressmeddelande.

Man hittad död – polisen misstänker mord

En man i 30-årsåldern hittades på onsdagen död utomhus i ett område i Katrineholm. Omständigheterna gör att händelsen utreds som ett misstänkt mord, uppger polisen.