Varför är så många rädda för clowner?
1 av 3
Varför är så många rädda för clowner? - Foto: Faksimil Fox5/Faksimil It
Enligt psykologen finns det ingen helt uppenbar anledning.
2 av 3
Enligt psykologen finns det ingen helt uppenbar anledning. - Foto: Faksimil It
Men det verkar ha med barndomen att göra.
3 av 3
Men det verkar ha med barndomen att göra. - Foto: Faksimil Fox5

Psykolog: Därför är du rädd för clowner

Efter clowninvasionen i Sverige är det många som känner sig rädda. Men varför är många egentligen så rädda för just clowner?


Sverige invaderas just nu av läskiga clowner vars enda mål verkar vara att skrämma folk och göra dem otrygga. Nyheter24 har redan pratat med Jasmine och Olivia som stött på de obehagliga clownerna.

Och Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl är till och med så seriös att han skriver att han kommer "sänka clownjäveln" om de ger sig på honom.

Men varför sprider just clowner sådan skräck? Varför blir vi så obeskrivligt rädda för just clowner?

Bildkälla

Enligt den legitimerade psykologen Fredrik Sandin finns det ingen självklar förklaring till varför vi är rädda för clowner.

Det är inte som en evolutionär rädsla, som vi kan ha för till exempel höjder eller insekter, utan det troligaste är att rädslan kommer från någon form av trauma.

– Om man är två år gammal och aldrig sett en clown förut och så går man till McDonald's och Ronald McDonald hoppar fram utan förvarning så är det helt rimligt att man blir rädd.

Men om någon hoppar fram så blir väl vem som helst rädd? Varför blir vi extra rädda för clowner?

– Det kan bero på att det så klart är svårare att läsa av ett ansikte som är sminkat eller har någon form av mask. Det kan upplevas som mer hotfullt.

Om man blir riktigt rädd kan minnet finnas kvar livet ut, enligt Fredrik Sandin. Man kan även få den här typen av minne om man ser något väldigt läskigt när man är sårbar.

Sundin tror dock inte att populärkultur som filmer eller liknande i de flesta fall kan påverka en vuxen person att få clownfobi i ett senare skede i livet.

Olivia Hogan såg den läskiga clownen i Linköping och lyckades fånga den på film:

Har du sett en clown? Skicka in din video eller bild här eller på vår Facebooksida

Nyheter24 har tidigare skrivit om "mördarclownerna" med machete som terroriserar ensamma bilister i staden.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för clowner?
Tack för din röst!
Senaste nytt

JO utreder Kinberg Batras kompisrekryteringar

Tonåring i rätten efter Skärholmenmord nekar

En 17-årig pojke som misstänks för grovt skyddande av brottsling efter mordet i Skärholmen framträdde under tisdagen inför häktningsdomare. Han förnekar brott, säger hans advokat Diyar Beddiro.

Polisen i Ljungby rapporterar om brand

"Larm om villabrand", skriver polisen på sin hemsida.

Galaxens mest massiva svarta hål har hittats

Astronomer har hittat galaxens hittills mest massiva svarta hål som bildats vid kollapsen av en stjärna, Gaia BH3. Hålet är 33 gånger mer massivt än solen.

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Många längtar efter dagen som de får gå i pension, men hur gör man om pengarna inte räcker till? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar hur man ska hantera ångest över ekonomin.

Pensionärer köpte 87 vapen – kände sig otrygga

När Tullverkets kontrollgrupp öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland fann de ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men beställarnas ålder förvånade. Genomsnittsåldern hos de identifierade mottagarna var 69 år.