Forskare: Den här videon får dig att hallucinera

Den här videon kan upplevas som obehaglig för vissa. Det du ser är hallucinationer.


Att en video kan lura hjärnan är känt sedan länge, Nyheter24 har till exempel tidigare berättat om klippet som får din hjärna att reagera som om du tagit drogen LSD.

Det nya klippet innehåller en rund vit cirkel som blinkar och tittar du på den kommer din hjärna att börja hallucinera. Hjärnforskaren Joel Pearson la upp klippet på sajten National Health and Medical Research Council och förklarade vad det är som händer.

Den vita cirkeln blinkar i en speciell hastighet och de svarta fälten du ser är hjärnans hallucinationer. Pearson kom fram till att en blinkhastighet på runt 11 Hz gjorde att flest människor ”såg” de mörka fälten i cirkeln.

De mörka fälten kan se olika ut för olika människor, för vissa står dem still och för andra rör de sig runt. Det som händer är att hjärnan försöker tolka vad ögonen ser men hinner inte riktigt med.

Innan du testar själv: klippet kan upplevas som obehagligt och känner du dig det minsta obekväm så bör du sluta titta på klippet.

Sugen på att lära dig mer om hur hjärnan fungerar? På Prisjakt hittar du bäst pris på Henrik Fexeus populära bok "Konsten att få mentala superkrafter".

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Såg du de mörka fälten i klippet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

3 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.