Kolla uppåt!
1 av 4
Kolla uppåt! - Foto: TT
Titta på superblodmånen!
2 av 4
Titta på superblodmånen! - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Den ser både större ut – och lite orange.
3 av 4
Den ser både större ut – och lite orange. - Foto: NTB scanpix
FINT!
4 av 4
FINT! - Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Kolla upp mot himlen – i helgen kan du uppleva coola månfenomenet

Att kolla upp mot himlen kan vara oerhört vackert – men vackrare än just nu blir det inte.


Visst är väl natthimlen oerhört vacker – och framförallt väldigt spännande? Om du har tid över i helgen, med störst chans på söndagen, på kvällen kan du få uppleva en otroligt vacker natthimmel med en "superblodmåne".

– Det kommer ske en slags månillusion. Det innebär kort att fullmånen ser större ut, dels för att den ligger nära oss och att vi ser den "innan den riktigt kliver upp", säger Nils-Erik Olsson, ordförande för Stockholms Amatörastronomer, till Nyheter24.

TT

Den här processen skapar en illusion som gör att månen ser större ut än normalt. Dessutom reflekteras solens ljus mot månen annorlunda och eftersom månen nu ligger vid eller under horisonten så uppfattar våra ögon en rödorange färg.

– Jag tycker att det är självklart att man ska bege sig ut för att kolla. Det är naturligtvis oerhört vackert, säger Nils-Erik Olsson.

Så bege dig ut runt månuppgång vid 17.30 om du befinner dig i norr, runt 18 i mitten och lite efter 18 om du befinner dig i södra Sverige. Det kan bli riktigt fint. Om vädret tillåter.

Läs också om jorden skulle gå under om månen försvann – eller se en fantastisk video på norrsken som svenska Patric filmade.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du ut och kolla?
Tack för din röst!