Det här händer om du dricker läsk varje dag.
1 av 4
Det här händer om du dricker läsk varje dag. - Foto: TT
Det ökar bland annat risken för hjärtsjukdomar.
2 av 4
Det ökar bland annat risken för hjärtsjukdomar. - Foto: TT
Och du riskerar att bli uttorkad eftersom läsk gör att du går på toa oftare.
3 av 4
Och du riskerar att bli uttorkad eftersom läsk gör att du går på toa oftare. - Foto: TT
Det här händer när du dricker Coca-Cola.
4 av 4
Det här händer när du dricker Coca-Cola. - Foto: The renegade pharmacist

8 saker som händer med kroppen om du dricker läsk varje dag

Att ta ett glas läsk till maten kan vara gott. Men att göra det varje dag kan skada dig mer än du tror.


Att dricka läsk till maten är det många som gör. Men gör man det varje dag ska man vara medveten om sakerna som händer med din kropp.

1. Du kan få problem med tänderna

Att läsk inte är bra för tänderna vet man redan och om man dricker det varje dag så kan man tänka sig att det sliter en del på tänderna. En rapport från WHO och FAO 2003 visade att personer som dricker mycket läsk löper stor risk för hål i tänderna.

HealthLine skriver att sockret i läsken och bakterierna i munnen orsaker en syra. Syran angriper tänderna och i ungefär 20 minuter efter att man tagit en klunk. Så om man tar små klunkar då och då så kommer tänderna vara under attack under en längre tid.

Bildkälla: TT

2. Du löper större risk för flertal olika hälsoproblem

US Framingham Heart Study visade att ett intag av mer än 350 milliliter läsk varje dag ökar risken för bland annat fetma, metabola syndrom (som i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2), högt blodtryck och högt kolesterol.

Forskare har även hävdat att läsk kan vara lika skadligt som rökning.

3. Du går upp i vikt

Om du skulle dricka åtta glas av Coca-Cola istället för vatten får du i dig 5 432 extra kalorier i veckan. Det visar denna video:


4. Du får högre blodtryck

George Prior skulle se vad som hände om han drack tio glas läsk varje dag i en månad. Det som hände var att han gick upp tio kilo i vikt och hans blodtryck gick från 129/77 till 145/96, skriver Mirror.

5. Ökad risk för hjärtproblem

En studie som gjordes under flera år på Harvard University visade att om man dricker bara ett glas läsk om dagen så ökar risken för hjärtproblem med 20 procent. Studien gjordes endast på män.

Bildkälla: TT

6. Du behöver gå på toaletten mer ofta

Det gäller framförallt om du dricker läsk om innehåller koffein. Koffeinet drar till sig vätska, vilket betyder att du måste gå toaletten oftare och riskerar även att bli uttorkad, enligt Daily Health Remedies.

7. Du löper större risk för astma och KOL

En studie från University of Adelaide visade att mycket läsk ökar risken för sjukdomar som astma och KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom). Udersökningen visade att ju mer läsk en person drack, desto större risk var det att drabbas av sjukdomarna. 13,3 procent av de med astma och 15,6 procent av de med KOL uppgav att de drack läsk varje dag. Studien visade också, inte helt överraskande, att risken för sjukdomarna ökade om man röker, skriver The Guardian.

8. Kroppen påverkas på en gång när du dricker läsk

Redan efter tio minuter då du druckit en bruk med Coca-Cola reagerar kroppen, enligt The Renegade Pharmacist. Se på bilden nedan vad som händer.

Bildkälla: The Renegade Pharmacist

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Dricker du läsk ofta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Huawei får ta del av hemlig information

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

1 timme sedan
Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.