Alkoholism
Funderar du på om du kanske ligger i riskzonen för att ha ett problem med drickandet? Då borde du ställa dig ett par frågor. - Foto: TT

Svarar du ja på de här 4 frågorna är risken stor att du är alkoholist

Funderar du på om du dricker för mycket? Den här listan kan vara obekväm läsning för vissa, men det är otroligt viktigt.


Hundratusentals svenskar lider av alkoholproblem, och enligt IQ dricker 9 av 10 svenskar. Men hur vet man om man har problem eller inte?

Det är den australiensiske kändisläkaren Brad McKay som tagit fram ett formulär för de som undrar om de kanske dricker lite för mycket, skriver New York Post.

Har du någonsin kritiserats för dina alkoholvanor?

Känner du ibland att du vill dricka ensam för att slippa kritik från dina kompisar? Smyger du med ditt drickande? Det kan vara jobbigt att andra påpekar att du har problem, men tänk på att det är för att de bryr sig om dig.

Dricker du alkohol för att ”bota” bakfyllan?

Händer det att du tar dig en återställare då och då? När du dricker dagen efter en hård kväll så kan det kännas lite bättre, men i själv verket skjuter du bara upp bakfyllan. Däremot kan det göra din kropp beroende av alkohol, och till slut kan kroppen vilja ha alkohol bara för att känna sig frisk.

Har du ibland dåligt samvete för att du dricker?

Brukar du ångra mer än bara fyllan dagen efter en blöt kväll? Känner du ofta att du kanske blev för full, att du gjorde saker du ångrar, att du kanske hånglade med någon du inte ens gillar? Blir du känslosam på ett sätt som gör att du inte känner igen dig själv och skäms sedan över det? Det kan vara ett varningstecken.

Har du någonsin funderat på att skära ner på drickandet?

Det här är en svår fråga, eftersom de flesta kanske någon gång funderat över hur mycket som är lagom och vad som är för mycket? Men om du brukar lova dig själv att inte dricka för att sen bli jättefull för att du inte kan sluta, eller om du försökt sluta dricka helt men misslyckats är det kanske dags att söka hjälp.

Är du orolig över dig själv eller någon i din närhet? Då kan du anonymt och kostnadsfritt ringa Alkohollinjen på 020-84 44 48

Nyligen uttalade sig före detta statsministern Göran Persson om alkohol – läs mer om det här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig?
Tack för din röst!