Det här är riktigt dåliga nyheter för veganer.
1 av 3
Det här är riktigt dåliga nyheter för veganer. - Foto: TT/Pixabay
Det verkar som tofu och andra sojaprodukter försämrar mäns spermakvalitet.
2 av 3
Det verkar som tofu och andra sojaprodukter försämrar mäns spermakvalitet. - Foto: TT
I alla fall enligt två olika forskningsrapporter.
3 av 3
I alla fall enligt två olika forskningsrapporter. - Foto: Pixabay

Forskare: Att äta soja och tofu försämrar mäns sperma

Forskare har kommit fram till lite tråkiga nyheter för veganer eller andra personer som gillar tofu och soja-produkter.


De spanska forskarna följde en grupp på 25 människor under två år för att undersöka hur deras diet påverkade deras spermakvalitet. Bland annat undersökte de ämnet fytoöstrogen, som återfinns i både soja och tofu, skriver Metro UK.

Det har tidigare visats att fytoöstrogen påverkar mäns spermier. Bland annat så gör ämnet spermierna långsammare och ökar även antalet spermier med felaktigt antal kromosomer.

När forskarna utvärderade resultatet från undersökningen så såg de att det var just tofu och soja som var den absolut största orsaken till att män fick sämre spermakvalitet.

Doktor Francisco Dominguez från Valecias universitet säger att resultatet kan vara en viktig del i att hjälpa par som har svårt att bli gravida.

Och det här är inte första gången som soja visar sig ha en negativ effekt på mäns spermakvalitet. Redan 2008 gjordes en undersökning på hundra män som lämnade sperma till en fertilitetsklinik.

De män som åt någon form av soja-produkt varannan dag hade ett underskott på 41 miljoner spermier, jämfört med en genomsnittlig man, skriver Metro UK.

Nyheter24 har tidigare skrivit om 10 saker du aldrig trodde var helt veganska och Tracy som har ett lite udda diettips, hon dricker nämligen sperma varje morgon.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du äta soja och tofu?
Tack för din röst!