Underlivet kan lukta lite allt möjligt, det är inga konstigheter.
1 av 5
Underlivet kan lukta lite allt möjligt, det är inga konstigheter. - Foto: TT BILD/Pixabay
I underlivet finns mjölksyrebakterier, som ska hjälpa till att hålla mer skadliga bakterier borta.
2 av 5
I underlivet finns mjölksyrebakterier, som ska hjälpa till att hålla mer skadliga bakterier borta. - Foto: Tomas Gunnarsson/Wikimedia Commons
Men om flytningarna plötsligt blir gråaktiga och luktar som rutten fisk, då är det läge att rådfråga sjukvårdsupplysningen eller uppsöka läkare.
3 av 5
Men om flytningarna plötsligt blir gråaktiga och luktar som rutten fisk, då är det läge att rådfråga sjukvårdsupplysningen eller uppsöka läkare. - Foto: TT BILD
Det är i dagsläget oklart var som orsakar bakteriell vaginos, men det är inte konstaterat att det finns några samband med överdrivet tvättande av underlivet.
4 av 5
Det är i dagsläget oklart var som orsakar bakteriell vaginos, men det är inte konstaterat att det finns några samband med överdrivet tvättande av underlivet. - Foto: Tomas Gunnarsson/Wikimedia Commons
Glöm inte att en sur (PH-sur!) fitta är en glad fitta!
5 av 5
Glöm inte att en sur (PH-sur!) fitta är en glad fitta! - Foto: Tomas Gunnarsson/Wikimedia Commons

Luktar din snippa lite fishy? Det kan vara symptom på en vanlig åkomma

Ungefär var femte till var tionde person som har en vagina, mens och ett aktivt sexliv får sjukdomen som få har hört talas om.


Snippan är ju en helt fantastisk grej, men den kan också vara ganska mystisk och förvirrande.

Exempelvis är det viktigt att du tvättar underlivet på rätt sätt, här kan du läsa om de två vanligaste felen folk gör enligt en expert på ämnet.

Vaginan kan ha en tendens att klia eller svida i tid och otid, vilket kan vara ett tecken på att det är en trist svampinfektion eller urinvägsinfektion på gång.

Bildkälla

Men något som många missar, är den mindre kända diagnosen bakteriell vaginos, som är en helt annan sak och framförallt kräver en helt egen behandling.

Så när är det då läge att misstänka att bakteriell vaginos är på gång?

Det allra vanligaste symptomet är illaluktande flytningar, som påminner om rutten fisk. Flytningarna är tunna och lite gråaktiga, men själva mängden är oftast inte mer än normalt.

Flytningar i sig är däremot hur normalt som helst och inget konstigt.

I slidan finns det alltid bakterier, framförallt mjölksyrebakterier. De finns där för att se till att ph-värdet är bra och att andra mer skadliga bakterier inte ska trivas och öka.

Vad beror bakteriell vaginos på?

I dagsläget vet man inte riktigt vad som orsakar att mjölksyrebakterierna plötsligt trängs undan och skapar skapar obalans, det vill säga bakteriell vaginos.

En del forskare tror att bakteriell vaginos kan uppstå i samband med att man har mens eller oskyddat sex, eftersom att det ofta är då den trista lukten av rutten fisk dyker upp.

Men det finns också vissa studier som talar för att det inte är så, enligt Vårdguiden.

Bildkälla

Hur vanligt är det?

Faktiskt ganska vanligt. Ungefär var femte till var tionde person som har en vagina, mens och ett aktivt sexliv får det. Tyvärr är det svårt att skydda sig mot det eftersom att man inte riktigt vet exakt vad det beror på.

Men det finns i alla fall inget konstaterat samband mellan bakteriell vaginos och överdriven tvätt av din vajayjay.

Bakteriell vaginos behandlas vanligtvis med antibiotika. Det finns också olika receptfria naturläkemedel som innehåller mjölksyrebakterier och sägs kunna mildra den dåliga lukten, men det finns inga vetenskapligt bevisade studier på att det ska fungera.

Om du märker att du får flytningar som luktar illa och ändrar utseende så är det bra om du kontaktar en vårdcentral eller gynekolog, eller ringer sjukvårdsrådgivningen på nummer 1177 för att få råd.

Sist men inte minst, glöm inte att alla underliv är olika och luktar mer eller mindre och på olika sätt. Försök bara hålla en bra ph-balans i snippy – en sur vagina är en glad vagina!

Bildkälla

Här kan du läsa den viktiga intervjun med Sofia Sundberg Larsson, 27, som har diagnosen vaginism – vilket visade sig bero på upprepade övergrepp.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om bakteriell vaginos tidigare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.