Många har upplevt fenomenet som kallas sömnparalys.
1 av 5
Många har upplevt fenomenet som kallas sömnparalys. - Foto: Pixabay
Ofta sker det mellan sömn och vaket tillstånd.
2 av 5
Ofta sker det mellan sömn och vaket tillstånd. - Foto: Pixabay
I den vakna "drömmen" upplever många att de blir attackerade av riktigt obehagliga varelser.
3 av 5
I den vakna "drömmen" upplever många att de blir attackerade av riktigt obehagliga varelser. - Foto: Pixabay
Ofta visar drömmarna varelser från ens allra värsta mardrömmar eller skräckfilmer.
4 av 5
Ofta visar drömmarna varelser från ens allra värsta mardrömmar eller skräckfilmer. - Foto: Pixabay
Fenomenet är inte farligt rent fysiskt, men kan upplevas väldigt skrämmande.
5 av 5
Fenomenet är inte farligt rent fysiskt, men kan upplevas väldigt skrämmande. - Foto: Pixabay

Många paralyseras av skräck när de ska sova – men få vet varför

Har du upplevt att du är fast i en mardröm, paralyserad av skräck? Fastän du är vaken? Då kan du lida av den här hemska åkomman.


När det väl händer är det som att uppleva sin värsta mardröm, på riktigt – och bokstavligen. Många har upplevt det, men få vet vad det faktiskt är.

Upplevelsen kallas för sömnparalys.

Det innebär att du helt plötsligt inte kan röra armar eller ben i samband med att du vaknar eller precis ska somna.

Andningen är som vanligt och ögonmusklerna påverkas inte, men i övrigt är det som att kroppen är helt förstelnad och inte kan röra sig alls. Du kan inte heller prata eller kommunicera på något annat sätt.

Som om inte det vore obehagligt nog, så ser många fruktansvärda mardrömsliknande scenarion framför sig medan de är paralyserade. Det kallas för hypnagoga hallucinationer eller "lucid dreaming".

Bildkälla

Sömparalys är ett tillstånd som finns beskrivet sedan hundratals år tillbaka och mardrömsupplevelserna verkar visa de saker vi är absolut mest rädda för i den tiden vi lever i just nu.

Förr i tiden såg många demoner eller djävulsliknande gestalter som försökte attackera en. I modern tid har det varit exempelvis utomjordingar som har satt skräck i folk.

Och nuförtiden är det inte helt ovanligt att under sömnparalysen se läskiga varelser i stil med den långhåriga tjejen i The Ring eller andra klassiska skräckfilmsmonster och "spöken".

Så vad beror då sömnparalys på?

Det forskare vet är att hjärnan fungerar som när den är vaken, samtidigt som kroppen befinner sig i samma muskelavslappnade tillstånd som när den sover. Efter en stund lossnar paralyseringen och kroppen får tillbaka sin rörelseförmåga.

Många som har sjukdomen narkolepsi drabbas av sömnparalyser, men det kan upplevas även om du inte har narkolepsi.

Enligt Sahlgrenska Universitetssjukhuset har det visat sig att ungefär 3-6 procent av befolkningen lider av sömnparalyser vid enstaka tillfällen.

Bildkälla

Anledningen till att sömnparalys uppstår är för att kroppen av olika skäl inte fixar övergången mellan vakenhet och sömn helt bra just då.

Sömnparalys förekommer hos både barn och vuxna i alla åldrar. Om du lider av exempelvis bipolär sjukdom, posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) eller någon annan ångestsjukdom eller depression så är risken högre att drabbas av sömnparalys, enligt Healthline.

Hur hanterar man sömnparalys på bästa sätt?

Symptomen går ofta över inom ett par minuter och påverkar inte kroppen på något vis. Däremot upplevs det väldigt skrämmande för många.

Vanliga tips för att ta sig ur paralyseringen är att försöka sova på sidan istället för på rygg. Du kan också försöka vifta lite med tårna eller sätta tungan mot gommen för att på så sätt "kicka igång" kroppen.

För att förebygga sömnparalyser är det bra att tänka på att minska på stressen i vardagen, motionera regelbundet (men inte precis innan du ska sova), vila när du har möjlighet och sova på regelbundna tider.

Bildkälla

Sömnparalys kräver vanligtvis ingen behandling, men om du visar andra tecken på exempelvis narkolepsi så är det bra om du vänder dig till din vårdcentral för rådgivning och hjälp.

Någon som är plågsamt medveten om hur det är att leva med sömnparalyser är artisten Zarah Larsson – här kan du läsa om hennes obehagliga upplevelser.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du upplevt sömnparalys någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om kontroll person / fordon, Södertälje

1 timme sedan
"Larm om allvarlig händelse.", skriver polisen på sin hemsida.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

1 timme sedan
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.