Dexter har blivit något av en poster boy för personer med psykopati.
1 av 2
Dexter har blivit något av en poster boy för personer med psykopati. - Foto: Showtime/Pixabay
Även Christian Bales karaktär Patrick Bateman i filmen American Psycho, även om långt ifrån alla med psykopatiska drag beter sig så extremt som Bateman. Det är trots allt en film.
2 av 2
Även Christian Bales karaktär Patrick Bateman i filmen American Psycho, även om långt ifrån alla med psykopatiska drag beter sig så extremt som Bateman. Det är trots allt en film. - Foto: Faksimil / cinemablend

Om du pluggar det här ämnet är risken större att du är psykopat

En ny dansk studie visar att vissa skolämnen drar till sig fler personer med psykopatiska personlighetsdrag än andra.


Många har nog slängt sig med fraser i stil med "shit vilken psykopat din chef är".

En person som klassas som psykopat kan bland annat ha svårigheter med sitt känsloliv och att följa sociala normer och koder. En psykopat kan också ha problem att känna ånger.

Just det där med chefer och psykopatiska personlighetsdrag verkar vara en kombination som är populär att dra paralleller mellan.

Och visst verkar det ligga något i det ändå, om en spanar in den här undersökningen som rankar de tio yrken som drar till sig flest psykopater.

Bildkälla

Men forskare på Århus Universitet i Danmark har nyligen kommit fram till att det går att hitta signaler redan innan psykopaten hamnar på sin arbetsplats och exempelvis börjar bossa runt.

I studien "The Dark Triad across academic majors" som publicerades på Science Direct nyligen, så analyserades det vilka eftergymnasiala kurser som drog till sig flest psykopater.

Forskningen genomfördes på 400 danska elever som studerade psykologi, politik, ekonomi/handel eller juridik. Testet som de deltog i genomfördes innan de hade börjat plugga sina ämnen, för att säkerställa att resultatet inte skulle färgas av elevernas egna studier.

I undersökningen inriktade sig forskarna på "den mörka triaden", som är en samlingsbeteckning för personer som lider av narcissism, psykopati och cynisk/manipulativ attityd.

Så vad visade resultatet egentligen?

Jo, tydligen är det enligt studien vanligare att personer inom "den mörka triaden" dras till att plugga ekonomi och handel.

Nu vet du det.

Bildkälla

Skulle du dessutom vilja veta om du dejtar en potentiell psykopat? Här är fem typer att vara extra uppmärksam på. Här är också de vanligaste namnen på seriemördare – finns din baes namn med på listan?

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du någon som pluggar handel eller ekonomi?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.