Att få orgasm är en härlig känsla för de flesta.
Att få orgasm är en härlig känsla för de flesta. - Foto: Shutterstock

Åtta märkliga saker som kan hända efter att du fått orgasm

Enligt en ny rapport så kan man uppleva bland annat nysningar, hallucinationer och huvudvärk efter en orgasm.


Det kan uppstå en hel del känslor efter en orgasm, men det är inte det enda som kan hända. Här är åtta rätt märkliga saker som kan hända under och efter en orgasm, skriver Independent.

1. Att gråta

Att bli tårögd eller känna sig ledsen, deprimerad eller orolig efter sex är symtom på ett tillstånd som kallas för postcoital dysphoria (PCD). Det är ganska vanligt och inträffar ofta i stabila relationer. Att någon gång uppleva det visade sig vara ganska vanligt, 46 procent av 230 australiensiska studenter sade sig ha upplevt fenomenet.

2. Hallucinationer

Vissa kvinnor känner att deras partner tar dem till en ny värld, bokstavligen. Av de kvinnor som sade sig uppleva "utvidgad sexuell respons" sade 75 till 100 procent av 50 tillfrågade att upplevde en känsla av att flyga. 75 procent sade att de kände det som att de lämnade sin kropp och 24 procent att de gick in en "overklig värld", enligt en turkisk studie från 2011.

3. Nysa

Forskning så långt bak som till början av 1900-talet förknippar nysningar och orgasm. 1972 undersöktes en man som efter en orgasm utvecklade svåra nysningar och snuva under tio år. Enligt forskare kan en aktivering av det parasympatiska nervsystemet under orgasm kan trigga nysningar.

4. Bli sjuk

Forskningen kallar fenomenet för "efter-orgasm sjukhets syndrom" och det påverkar bara män efter att de fått utlösning. Symptomen kan vara allt från att man känner sig febrig och får tillfälliga influensa-liknande symptom. Experter tror att det kan bero på att kroppen tror att ens egen sperma är ett främmande virus vilket triggar immunsystemet och får en att känna sig sjuk.

5. Kramper

En effekt av orgasm som forskare ännu inte helt förstått är vad som kallas för orgasmolepsy, en form av reflexartade kramper efter orgasm. Det upptäcktes 1960 när en kvinna som fött barn började få krampanfall efter orgasm. Andra fall har rapporterats, men ännu vet man inte riktigt vad som kan ligga bakom.

6. Smärta

Kvinnor kan känna smärta under orgasm, trots att de inte känner smärta under samlaget. 2009 fann en studie att tre kvinnor upplevde smärta under orgasm, trots att det inte var av fysiska anledningar. Även män kan känna smärta under orgasm, främst om de lider av kroniska prostataproblem.

7. Orgasm i foten

2013 sade en 55-årig kvinna att hon under orgasm upplevde samma känsla även i sin vänstra fot. Forskare tror att det kan ha att göra med återväxt av en nervskada i foten.

8. Huvudvärk

Vissa får en riktig jobbig huvudvärk efter orgasm. Det finns över 60 artiklar publicerade på ämnet. Värken beskrivs som tvåsidig, explosiv och triggas av någon form av upphetsning. Värken kan hålla i sig i upp till tre timmar men kan avhjälpas med huvudvärkstabletter eller migräntabletter.

Läs även: Kvinnor med den här typen av vagina får lättare orgasm.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fått orgasm?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Trump startar strömningstjänst

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

USA:s rymdstyrelse Nasa har fått en ovanlig uppmaning. Hjälp oss att hitta sjöodjuret Nessie, vädjar Loch Ness-centret i skotska Drumnadrochit.

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Vilka egenskaper tänker du på när du hör en person prata svenska med finsk brytning? Ambitiös, förtroendeingivande och vänlig, svarar många svenskar i en studie.

Polisen rapporterar om brand, Hammarö

"Det brinner i en villa i Hammarö", skriver polisen på sin hemsida.