​Att vara först har sina fördelar. I alla fall enligt en ny studie om barn som föds först i en familj.
1 av 4
​Att vara först har sina fördelar. I alla fall enligt en ny studie om barn som föds först i en familj. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Studien​ visar nämligen att förstfödda pojkar har 24 procents större chans att nå framgångsrika chefstjänster i livet jämfört med syskon som föds som nummer två i ledet.
2 av 4
Studien​ visar nämligen att förstfödda pojkar har 24 procents större chans att nå framgångsrika chefstjänster i livet jämfört med syskon som föds som nummer två i ledet. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Barn som föds senare får bland annat minde uppmärksamhet och tillsyn från de vuxna.
3 av 4
Barn som föds senare får bland annat minde uppmärksamhet och tillsyn från de vuxna. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Men yngre syskon kan givetvis få toppjobb också. Titta bara på Facebook-medgrundaren Mark Zuckerberg – som har äldre syskon.
4 av 4
Men yngre syskon kan givetvis få toppjobb också. Titta bara på Facebook-medgrundaren Mark Zuckerberg – som har äldre syskon. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Detta syskon har störst chans att bli toppchef – och här är varför

Enligt en ny studie har barn som föds först i en familj större chanser att bli framgångsrika. Det hela handlar faktiskt om – föräldrarna.


Att vara först har sina fördelar. I alla fall enligt en ny studie om barn som föds först i en familj.

Studien, som kommer från det ekonomiska forskningsinstitutet IZA i Bonn i Tyskland, visar nämligen att förstfödda pojkar har 24 procents större chans att nå framgångsrika chefstjänster i livet, som till exempel verkställande direktör, jämfört med syskon som föds som nummer två i ledet.

Det är dessutom 28 procent mer troligt att dessa pojkar blir framgångsrika jämfört med syskon som föds som nummer tre i ordningen, enligt studien.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Hur kan då det här komma sig? Det är tydligen inte biologiskt i alla fall.

När forskarna undersökte familjer där det äldsta barnet dött eller adopterats bort visade det sig att det yngre syskonet plötsligt började visa fler ledaregenskaper.

Det hela kokar faktiskt ned till att handla om – föräldrarna.

Även tidigare forskning har visat att föräldrar både är striktare och ställer högre krav på det förstfödda barnet jämfört med dess dess syskon.

Barn som föds senare får dessutom mindre uppmärksamhet och tillsyn från de vuxna.

– Det första barnet kan, på vissa sätt, ses som "försökskaninen" eftersom föräldrarna ännu inte har erfarenhet med andra barn. På grund av det här granskar föräldrar den förstfödda mer, har större förväntningar och övervakar de mer noggrant, säger dr. Fran Walfish, familje- och relationspsykoterapeut i Beverly Hills, till New York Post.

En annan förklaring kan vara rivaliteten som kan uppstå mellan syskon.

– Rivalitet och konflikt är vanliga särdrag i syskondynamiken. Äldre syskon tar en mer dominerande roll i sådana konflikter och använder mer utarbetade konfliktstrategier, säger författaren till studien.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Men det är heller inte helt kört för de yngre syskonen, framför allt inte karriärmässigt.

Det är till exempel större chans att yngre syskon äger sitt eget företag.

Och att de förstfödda skulle vara mer framgångsrika var inte fallet när det handlade om mer kreativa jobb. Faktum är att det var större chans för pojkar att syssla med ett kreativt yrke om de hade äldre bröder.

Så att yngre syskon får toppjobb sker givetvis också. Titta bara på Microsofts skapare Bill Gates och Facebook-medgrundaren Mark Zuckerberg – som båda har äldre syskon.

Mark Zuckerberg. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Dessutom är det viktigt att få barn att känna sig speciella alldeles oavsett när de är födda, menar Fran Walfish.

– Uppmuntra ditt barns unika och individuella idéer, säger hon till New York Post.

Se också klippet med personer som avslöjar varför de hade sex med sitt syskon:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du syskon?
Tack för din röst!