Gör dig själv en tjänst - le varje dag! Du blir lyckligare, presterar bättre och gör din omgivning glad!
1 av 5
Gör dig själv en tjänst - le varje dag! Du blir lyckligare, presterar bättre och gör din omgivning glad! - Foto: TT BILD
Barack Obama bjuder på ett leende. Studier visar att människor har mer förtroende för dem som ler.
2 av 5
Barack Obama bjuder på ett leende. Studier visar att människor har mer förtroende för dem som ler. - Foto: TT BILD
Leenden är smittsamma!
3 av 5
Leenden är smittsamma! - Foto: TT BILD
Att le är bra för din produktivitet.
4 av 5
Att le är bra för din produktivitet. - Foto: TT BILD
Du blir mer kreativ om du ler oftare!
5 av 5
Du blir mer kreativ om du ler oftare! - Foto: TT BILD

9 fakta som visar varför du ska le mer

Är du sur? Var inte det. Här är nio anledningar varför du borde le mer – varje dag.


1. Du blir mindre stressad

Pulsen sänks och du återhämtar dig snabbare från stress, enligt en studie vid University of Kansas, från 2012.

Bildkälla 

2.  Det påverkar ditt humör

Vi inte bara ser gladare ut, vi blir även gladare av att le. Känslor må komma från hjärnan men musklerna i ansiktet kan antingen förstärka eller omvandla känslorna. Humöret kan på så vis påverkas av att du ler – utan att egentligen vara glad. Studier har visat att vi kan förbättra vår känslor genom ansiktsuttryck.

 

Bildkälla: TT BILD

3. Även falska leenden fungerar

Vissa tror att lycka endast kan komma inifrån, men forskning har visat att ett påtvingat leende kan få dig att bli glad. Det gäller bara att tvinga sig själv att le å och då – oavsett hur skevt det känns. 

Bildkälla 

4. Leenden smittar

Du vet hur mungiporna på ett nästan löjligt vis dras uppåt när du möter någon som ler mot dig? Enligt neuroforskaren Marco Iacoboni har vi alla något som kallas spegelneuroner, celler som aktiveras när vi utför en viss åtgärd och när vi bevittnar någon annan utföra samma sak. Så när vi ser någon le, eller när vi själva ler, aktiveras spegelneuronerna och leendet smittar.

Bildkälla: TT BILD

5. Ett leende får dig att verka mer pålitlig

En person som ler uppfattas som mer trovärdig än en person som är sur eller neutral. I en studie från 2012 undersökte forskare från University of Pittsburgh sambanden mellan leenden och hur en person uppfattas. Deltagare fick rangordna 45 modeller med tre olika ansiktsuttryck, resultatet blev att desto mer en modell log, desto mer pålitlig ansågs hon.

Bildkälla: TT BILD

6. Din hjärna blir bättre

Genom att le varje dag, och göra det till rutin hjälper vi hjärnan att skapa så kallade "lyckoloops" som uppmuntrar till positivt tänkande. 

Bildkälla: TT BILD

7. ... och mer produktiv

Att bjuda på ett leende på jobbet gör inte bara dina kollegor glada - det gör även att du presterar bättre . Studier visar att lycka på jobbet ökar produktiviteten och din arbetsvilja. Samtidigt minskar negativa tankar.

Bildkälla 

8. Du blir mer kreativ

Det är även bevisat att du hanterar problem  mer öppet och lättsamt om du är på bra humör. Ditt leende leder till att du kan se saker ur flera olika perspektiv och lättare hittar lösningar på saker. Låt kreativiteten flöda! 

Bildkälla: TT BILD

9. Du blir mer omtyckt

Ett exempel: du vet vilken skillnad det är när du är ute på restaurang och personalen ler än om de inte gör det? Hela besöket påverkas av personalens humör. Samma sak inom vilket yrke du än har där du möter andra med uppgift att vara hjälpsamma : är personerna glada blir du glada. Samma sak gäller dig och ditt jobb.

Bildkälla 

Listan är inspirerad av Huffington Post

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ler du ofta?
Tack för din röst!