Elin Källström Ärlinghem ålderdomshem
1 av 3
Elin Källström är Årets Nytänkare. - Foto: TV4
Ålderdomshem Ärlinghem känner på snö
2 av 3
Här får de äldre känna på snö. - Foto: TV4
Springtävling pensionärer Ärlinghem
3 av 3
Och racea i korridoren! - Foto: TV4

Äldreboendet går utanför mallarna – med chokladprovning och speeddating

När man tänker på äldreboende så låter det oftast inte jätteroligt. Men här är det tvärtom. I Sverige finns ett boende för äldre där det anordnas chokladprovning, spökkvällar – och speeddating.


ålderdomshemmet Ärlinghem i Märsta utanför Stockholm tänker man nytt när det kommer till aktiviteter. Bingo är sekundärt, istället får de äldre prova på chokladprovning, mysa med spökhistorier och till och med gå på speeddate. Bakom allt står enhetschefen Elin Källström. Hon belönades nyligen med priset Årets Nytänkare av Framtidsverket.

– Vi har en vision och ett motto som att man ska få leva hela livet. Man ska få leva och ha kul även om man blivit äldre, säger Elin Källström till TV4 Nyhetsmorgon.

Källström menar att man ser stor skillnad på de äldre och att till och med medicineringen har gått ner.

– Man se att de blir glada. Även de som är minnesförsvagade blir gladare och lugnare, säger Källström till TV4 Nyhetsmorgon.

Ofta finns det många mallar när det kommer till äldreboenden och där menar Källström att man aldrig ska ta för givet vad de boende vill ha eller vad de kommer tycka är kul.

– Det är väldigt mycket inboxat när det kommer till äldrevård. Man ska våga testa nytt, säger Källström till TV4 Nyhetsmorgon.

Och det verkar du sannerligen lyckats med! Skriv upp oss redan nu på väntelistan! Se bara på den här bilden när de boende inte orkade gå ut för att kolla på snön. Man tog då in snön till de äldre. Allt på deras villkor naturligtvis.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du bo här när du blir äldre?
Tack för din röst!