Tandborstar och godis som ska till hemlösa
1 av 4
Evelina med sin son och insamlade tandborstar. - Foto: PRIVAT
Insamling
2 av 4
Insamlade och köpta saker för insamlade pengar. - Foto: PRIVAT
Insamling
3 av 4
Här görs det i ordning för paket. - Foto: PRIVAT
Tandborstar till hemlösa
4 av 4
Responsen har varit stor. - Foto: PRIVAT

Evelina har en insamling för hemlösa: "Man väljer inte det livet"

Evelina Olsson-Lövkvist tyckte att de hemlösa hade kommit i skymundan och kom på den briljanta idén att starta en insamling. Responsen har varit enorm.


En dag bestämde sig Evelina Olsson-Lövkvist för att starta ett Facebook-evenemang för att hjälpa hemlösa och boende på härberget Birkagården i Visby. Målet var att samla in omkring 1 000 kronor för att kunna köpa nödvändiga saker.

– Jag tyckte att det pratades för lite om de hemlösas situation och därför ville jag agera. Vissa av människorna på härberget har inte fått julklappar på flera år. Folk ser lite ner på de hemlösa. Men man väljer inte att det livet och det har varit så tacksamma för det som de fått, säger Evelina Olsson-Lövkvist till Nyheter24.

Anledningen till Evelinas engagemang kommer dels också av erfarenhet. Under en period var hennes mamma hemlös och Evelina har varit mycket på härberget i Visby. Hon har också på eget bevåg skänkt saker under två års tid. Responsen för projektet har varit över alla förväntningar. Målet på 1 000 kronor är nått för länge sedan. I dagsläget har insamlingen nått omkring 3 000 kronor. Folk och butiker i Visby skänker också saker.

– Vi hoppas så klart att få in mer pengar. Målet är att kunna köpa saker som alla tar för givet. Underkläder, deodorant och en handduk att kunna kalla sin egen. Det är inte meningen att människor ska skänka flera tusen. Minsta lilla, en tia eller en hundring, är fantastiskt nog. Man kan exempelvis Swisha pengar, säger Evelina till Nyheter24.

Har det tagit mycket av din tid?

– Självklart tar det tid. Jag vaknar upp varje morgon och börjar jobba lite med projektet. Men vad gör väl det att jag får göra så under några veckor om det är för en bra sak, säger Evelina.

Kommer det att bli en tradition?

– Jag pratade om det här med en vän och hon sa att "det här är ju så stort". Och responsens har varit massiv. Folk från Stockholm och Dalarna, ja till och med Skåne har velat hjälpa till. Även om det just i det här projektet går till hemlösa i Visby. Nästa år måste jag börja lite tidigare. Nu har jag bara haft typ tre veckor på mig. Sedan vill jag att fler ska agera över hela landet. Det är också ett bra sätt att visa min son medmänsklighet.

Vad är det konstigaste någon skänkt?

– Allt vi får in är självklart uppskattat men en butik skänkte skruvmejslar. Då tänkte man lite: "hur tänkte de nu." Annars har folk skänkt allt möjligt. En kasse med julgodis exempelvis. Och sådant är ju fint för lite julstämning.

Under nästa vecka kommer Evelina och 7-årige sonen att dela ut gåvorna till de hemlösa på härberget. Som en liten tjuvstart på julafton. Om man vill bidra kan man få mer info via Facebook-evenemanget.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!