Anders Tegnell slutar som statsepidemiolog.
Anders Tegnell slutar som statsepidemiolog. - Foto: Naina Helén Jåma/TT och Simon Rehnström/SvD/TT

Anders Tegnell slutar som statsepidemiolog – fått jobb på WHO

Anders Tegnell lämnar uppdraget som Sveriges statsepidemiolog. I stället börjar han jobba på WHO, uppger Folkhälsomyndigheten.


Under coronapandemin guidade Anders Tegnell det svenska folket genom smittokurvor och rekommendationer. Nu lämnar han sitt jobb som statsepidemiolog.

Anders Tegnell slutar som statsepidemiolog

Beskedet om Anders Tegnells avgång kom i ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten under onsdagen.

"Sverige bidrar ytterligare till det globala arbetet med jämlik tillgång till vacciner mot covid-19 genom att Anders Tegnell får i uppdrag att arbeta för WHO i Geneve med den globala vaccinationsinsatsen", skriver man och fortsätter:

"Det innebär att han från och med den 14 mars lämnar sina uppdrag som avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten."

Anders Tegnell börjar jobba på WHO

I pressmeddelandet kommenterar även Anders Tegnell sin nya tjänst hos WHO.

– Jag har arbetat med vacciner i 30 år och har samtidigt alltid brunnit för internationella frågor. Nu får jag chansen att bidra i det omfattande internationella arbetet. Det är fortsatt mycket viktigt att vaccinerna når ut till de länder som inte har haft de ekonomiska förutsättningarna att köpa egna vacciner, säger han.

Anders Lindblom blir ny statsepidemiolog

Anders Lindblom blir Anders Tegnells efterträdare och inleder sin tjänst den 14 mars.

"Anders Lindblom har en bakgrund som smittskyddsläkare och arbetar idag vid avdelningen för smittskydd och hälsoskydd", står i pressmeddelandet.

/
/
WHO
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!