I Norra Hisingen värvas barn till kriminella nätverk.
I Norra Hisingen värvas barn till kriminella nätverk. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/Scanpix

Här rekryteras barn av kriminella gäng – den yngsta är 9 år

Polisen rapporterar att boende i Norra Hisingen upplever oro för att utsättas för brott. En bidragande faktor är narkotikahandeln som bedrivs öppet bland ungdomar. Nu berättar ungdomssekreterare om barnen som blir indragna i kriminella nätverk.


Polisen rapporterar att många som är boende i Norra Hisingen i Göteborg känner sig otrygga och är rädda för att de ska bli utsatta för brott. 

Främst är det områdena Backa Röd och Selma Lagerlöfs torg som uppfattas som osäkra, bland annat på grund av att lokalinvånarna upplever att det sker en öppen narkotikaförsäljning där. Polisen uppger att ungdomar och unga vuxna misstänks handskas med droger i området.

I satsningen Trygg i Norra Hisingen 2019 gav polisen ett medborgarlöfte att på lång sikt göra Backa till ett tryggare område – från att klassas som ett “utsatt område” av polisen och ett “prioriterat område” av Göteborgs stad.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En 9-åring var inblandad i kriminellt nätverk

Under flera år har det funnits en problematik med organiserad brottslighet i Norra Hisingen. I Backa dominerar ett kriminellt gäng, “Backagänget”, som till stor del får intäkter från narkotikahandeln. 

DN rapporterar att barnen i Backa riskerar att rekryteras till de kriminella gängen. Ungdomssekreterare som är verksamma på Hisingen berättar att de hade 50 fall där barn förekom förra året, varav 35 av ärendena rörde området Backa.

– Den yngsta vi har haft som var inblandad i kriminalitet var nio år, säger ungdomssekreteraren Carola Hermansson till DN.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Barn används för narkotikahandel – 12-åringar misstänkta

Ungdomssekreterarna menar också att det kan finnas ett stort mörkertal eftersom flera barn som är involverade i den kriminella verksamheten kan ha en umgängeskrets av barn som också riskerar att bli indragna. 

– Förra året hade vi oro för några 12-åringar som misstänktes för narkotikabrott, berättar Carola Hermansson vidare.

Håkan Bredinge arbetar som polis i Backa redogör för DN att barn kan användas av gängkriminella för att lagra eller förflytta droger, men att de även kan sälja narkotika.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!