En man som höll populära sommarkurser på en folkhögskola i Värmland döms för grov förskingring. Arkivbild.
En man som höll populära sommarkurser på en folkhögskola i Värmland döms för grov förskingring. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Skolchef lurade till sig miljoner – snodde skolans kursavgifter

En före detta chef på en folkhögskola i Värmland har dömts till fängelse för att ha lurat till sig kontanter och varor för över fem miljoner kronor.


Stoppade kursavgifter i egen ficka

Brotten uppdagades redan hösten 2015 efter tips om att mannen stoppade kursdeltagarnas avgifter – som betalades kontant – i egen ficka, skriver NWT.

Mannen, som är i 50-årsåldern, ska även ha köpt saker till sig själv för skolans pengar och döms nu till fängelse i två år och nio månader för grov förskingring och grov trolöshet mot huvudman. Han ska dessutom betala ett skadestånd på nästan 4,9 miljoner kronor till skolans dåvarande huvudman Region Värmland (tidigare Landstinget i Värmland).

Skolchefen nekar till brotten

Under rättegången har ett fyrtiotal personer vittnat om hur mannen tagit hand om kontanterna från kursavgifterna, manipulerat fakturor och i skolans namn beställt varor som aldrig synts till där.

Den före detta skolchefen, som sparkades från sin tjänst när misstankarna väcktes, har i stora drag förnekat brotten, som ska ha begåtts mellan 2012 och 2015.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!