Konserten tvingades ställas in.
Konserten tvingades ställas in. - Foto: Foto: Pexels

Stödkonsert för Ukraina stoppad – på grund av ryska instrument

Folkmusikgruppen Södra bergens balalaikor hade anordnat en konsert i Uppsala till förmån för krigets offer i Ukraina. Men helgens spelning stoppades – på grund av kritik mot orkesterns instrument.


Det var i helgen som Södra bergens balalaikor, vilka spelar både rysk, svensk och ukrainsk folkmusik, skulle ha en konsert till förmån för krigets offer i Ukraina.

Men arrangören i Uppsala, där konserten skulle äga rum, ställde in spelningen på grund av kritik mot orkesterns instrument, vilket UNT var först att rapportera om. 

"Balalajken är en symbol för Ryssland"

Instrumentet som det handlar om är det ryska stränginstrumentet balalajka. 

– De som hörde av sig skrev att balalajkan är en symbol för Ryssland och att spela för Ukraina på en balalajka är ett helgerån. De jämför det med en svastika, ett hakkors, säger Jonas Nyberg, en av medlemmarna i orkestern, till SVT och fortsätter:

– Man kan ha sympati för att folk är upprörda och arga i det här läget. Men argumentationen blir lite konstig. Vi är ju inte ryssar utan råkar bara spela på ryska instrument, som vi gjort i alla år. Våra ukrainska musikervänner är också oförstående.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!