Två män på vattenskoter och sjöfartspolis.
Har du koll på vad som gäller inför det nya förarbeviset för vattenskoter? - Foto: Stina Stjernkvist/TT och Björn Larsson Ask/SvD/Scanpix/TT

Nu införs förarbevis för vattenskoter – det här måste du ha koll på

Planerar du att åka mycket vattenskoter i sommar? Då har du väl koll på att du måste ha ett giltigt förarbevis innan du kan ta dig en tur. Nyheter24 reder ut hur lång kursen du kan behöva gå är, och vad som händer om du blir stoppad utan förarbevis.


Från och med den 1 maj krävs förarbevis för att få köra vattenskoter, en regel som införts till följd av bland annat buskörning och flera olyckor.

— Nu är det slutlekt, sade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) när utredningen om lagförslaget lades fram för snart två år sedan.

För att kunna få ut beviset, och därmed kunna ge sig ut på vattnet, krävs det att man fyllt 15 år. Om du blir stoppad till sjöss utan förarbevis kan det stå dig dyrt.

– Då riskerar man att få böter när kustbevakningen eller polisen gör en rutinkontroll, säger Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen, till Nyheter24.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Då kan du ansöka om förarbevis för vattenskoter på gamla meriter

Fram till den 30 april 2023 gäller den så kallade övergångsregeln, vilket innebär att den med ett förarbevis eller erfarenhet sedan tidigare kan köra på som vanligt. Men du måste då ha ett giltigt förarbevis som utfärdats innan den 1 maj 2022.

Innan övergångsregeln har slutat gälla måste man ha ansökt om ett särskilt förarbevis hos Transportstyrelsen. Så med andra ord har den med gamla meriter närmare ett år på sig att söka förarbevis för vattenskoter.

Missar man deadline måste man gå en ny utbildning för att kunna få förarbeviset, precis som den helt utan erfarenhet måste göra. Utbildningen är två dagar och innefattar både en teoretisk del och en praktisk del, och kostar några tusenlappar.

Först efter det kan man ansöka om förarbevis hos Transportstyrelsen, vilket kostar 300 kronor. Läs mer om det på Transportstyrelsens hemsida.

Foto: Johan Nilsson/TT

Kan man ha kursbeviset som förarbevis för vattenskoter?

Enligt Jonathan Stillman går det faktiskt att köra med sitt kursbevis som förarbevis fram tills december 2022. 

Produktchef på Yamaha ställer sig tveksam till förarbeviset

Daniel Dellgar, produktchef på Yamaha Marine, välkomnar det nya förarbeviset för vattenskotrar, men är osäker på om det är den rätta vägen att gå för att förhindra olyckor.

– Vi har ju en väldigt omfattade sjölag som egentligen reglerar detta. Det man har gjort också är att man har ändrat en lag att kustbevakningen och sjöpolis kan utförda bot på plats, säger han till Nyheter24.

Han tillägger att det är positivt att fler utbildas men ställer sig frågande till att det gäller just vattenskotrar.

– Får man den effekt man vill genom att bara "pinpointa" vattenskotrar? De som kanske inte är så intresserade av körkort kan nu enkelt bara byta produkt de sitter på.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Så ska du tänka kring säkerheten på vattenskotrar

Enligt Daniel Dellgar är vattenskotern väldigt lättkörd, men det finns en del att tänka på när man är ute och kör naturligtvis.

–  Om man inte har med sig vad som är i ens omgivning, båtar och annat, kan det uppstå situationer. Det gäller i vilken båt du än sitter i. Ha respekt för fart och vatten, avslutar Dellgar.

Här är Daniel Dellgars bästa tips:

  1. Kolla gärna upp utbildning redan nu. Tiderna tar snabbt slut då det är många vill säkerställa sitt förarbevis för säsongen. 

  2. Säkerställ att vattenskotern följer gällande bestämmelser och har all erforderlig utrustning.

  3. Det är viktigt att du känner till de vatten som du åker på och att du följer alla gällande lagar och bestämmelser för vattenskotrar och sjöfart. Tänk på att alltid köra sakta i närheten av stränder eller i hamnar och öka inte farten tills du befinner dig på öppet vatten. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!