Sverige hatar sina knarkare

"Vi vill inte hjälpa människor som inte vill bli drogfria."


Björn Fries, den förra regeringens narkotikasamordnare, målar upp en tragisk bild av den nuvarande regeringens ovetenskapliga och framförallt inhumana narkotikapolitik.

Hans förra jobb finns numera inte kvar. Regeringen beslutade att inte bevilja ytterligare pengar till verksamheten.

Numera jobbar han på Preventionscentrum Stockholm (Precens), som är en enhet inom socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen. Fries har fortfarande starka åsikter om Sveriges narkotikapolitik.

För Nyheter24 berättar han att Sverige egentligen inte följer FN:s tre ambitioner med narkotikapolitiken, som vi faktiskt har skrivit under.

–Den första punkten innebär att regeringen ska arbeta för att ingen i samhället börjar knarka. Här är vi mycket bra. Vi ligger faktiskt bland de bästa i världen när det gäller att avskräcka ungdomar från att börja, säger Björn Fries till Nyheter24.

–Sedan följer vi också ambitionen att ge missbrukare en snabb och effektiv vård. Teoretiskt följer vi detta, men i praktiken gör vi det inte.

– Och slutligen har vi skrivit under den tredje ambitionen. Att samhället ska anstränga sig till det yttersta för att minimera skadorna för dig som individ och samhället i stort - trots att du fortsätter missbruka narkotika.

Denna fråga tar också boken Straffa syndare eller hjälpa människor? upp och diskuterar.

Författarna - Waldemar Ingdahl och Louise Persson - lyfter fram den i Sverige tabubelagda frågan om skadereducering. Något som Björn Fries ser som självklart.

–För mig finns det inget motsatt förhållande mellan att vi aldrig ska börja knarka och att göra livet så drägligt som möjligt för de som är fast i missbruk, säger Björn Fries till Nyheter24.

Menar du att en förbudspolitik och skadereduktionsmodell alltså kan komplettera varandra?

–Ja, det är faktiskt så det står i den svenska narkotikapolitiken. Det står inte att vi ska strunta i människor som är fast i ett missbruk. Men av olika anledningar har det faktiskt blivit så. Och det både förlänger och skapar ett ökat lidande. Dessutom är det riktigt dåligt ekonomiskt.

Fries berättar att en manlig aktiv heroinmissbrukare kostar samhället runt två miljoner kronor per år. Medan en läkemedelassisterad behandling endast kostar cirka 200 000 kronor per år.

–Även om missbrukaren får återfall och går tillbaka till ett missbruk betyder detta att insatserna är lönsamma. Men vi är så mycket emot narkotika att vi inte ens orkar göra rätt när vi ska hjälpa människor.

Enligt Fries blev han själv utmålad som drogliberal och en person som vill legalisera droger endast för att han föreslog ett sprutbytesprogram i Stockholm. Något som finns både i Lund och Malmö.

– Vi gräver ner oss och kastar skit på varandra. Samtidigt är det här blodigt allvar för 30 000 personer i Sverige som får vänta dag ut och dag in på en behandling.

Varför erbjuder vi inte hjälp till tunga missbrukare?

–Vi har behandlingar. Men som det är nu kan du bli utslängd från behandlingen för att du visar upp tecken på den sjukdom som du behöver hjälp för. Det är helt obegripligt.

Björn Fries är uppenbart orolig för de tendenser vi ser med dagens politik.

–Jag ser en uppenbar tendens att vi med vår nuvarande politik faller tillbaka mot en väldigt bestraffande och moralistisk syn. Vi vill inte hjälpa människor som inte vill bli drogfria.

Varför?

– Vi ser en återgång till 90-talets politik. Då pekade allting åt fel håll. Flera unga testade och antalet tunga narkomaner ökade med ungefär 2 500 per år.

Fries menar att narkotikapolitiken, då som nu, gjorde misstaget att föra en brottsbekämpande kriminalpolitik. Medan missbruk av narkotika är en socialpolitisk fråga. Och vi kan ju inte kriminalisera sociala bekymmer.

–Tyvärr ser vi ju nu att regeringen vill kriminalisera unga människor, tvångstesta dem och införa urinprover i skolan. Vi vet redan att detta är kontraproduktivt, säger Björn Fries till Nyheter24.

Samtidigt är han tveksam till något som Ingdhal och Persson tar upp i sin bok. Nämligen möjligheten att skriva ut heroin till tunga missbrukare. Något som bland annat Danmark tillämpar.

Nyheter24 når Waldemar Ingdahl som förklarar att han är helt klart för heroinförskrivning och även positivt inställd till så kallade säkra injektionsrum.

Björn Fries berättade att han är tveksam till heroinförskriving just därför att det finns så mycket att göra i behandlingarna för tunga missbrukare. Som det är nu måste du ju nästan vara nykter för att ens kvalificeras för en behandling, resonerade han. Tycker du inte att vi först och främst bör satsa på den befintliga behandlingen av tunga missbrukare?

–Problemet är ju att bruket är helt kriminaliserat. Berättar heroinisten om sitt missbruk riskerar han ju att åtalas.

Ingdahl målar upp en berättelse från internationella seminarier där människor från helt motsatta partier och människor med totalt annorlunda livsåskådningar ändå kan samsas och föra en konstruktiv diskussion kring narkotikafrågan.

–I Sverige är vi fast i ett tänk som går ut på att vi antingen följer dagens narkotikapolitik eller släpper allting fritt, säger Waldemar Ingdahl till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!