LO:s ordförande Susanna Gideonsson talar i Göteborg på arbetarrörelsens dag.
LO:s ordförande Susanna Gideonsson talar i Göteborg på arbetarrörelsens dag. - Foto: TT

LO vill se miljardsatsning på välfärden

Vård, skola och omsorg behöver fler anställda och mer pengar – mycket mer. Det anser LO, som vill se en satsning på 201 miljarder kronor på fyra år.Men finansminister Mikael Damberg är inte beredd att utlova ett bestämt belopp.


Fakta: LO:s krav

Enligt LO:s beräkningar ökar behoven i vård, skola och omsorg successivt för varje år från 47 miljarder kronor 2023 jämfört med 2022, till 188 miljarder 2026 jämfört med 2022.

152 miljarder kronor av ökningen 2026 beror på den demografiska utvecklingen. Utöver det vill LO se en satsning på utökad bemanning och kvalitet som också ökar successivt och landar på 36 miljarder kronor 2026.

Kommuners och regioners inkomster ökar med 118 miljarder kronor fram till 2026, med dagens skatteregler och nivåer på statsbidrag. Enligt LO:s beräkning innebär det ett finansieringsgap på 70 miljarder kronor 2026. Finansieringsgapen för de fyra åren 2023 till 2026 uppgår sammanlagt till 201 miljarder kronor – vilket LO nu alltså vill se en satsning på.

Källa: LO

Årets förstamajmanifestationer var de första utan pandemirestriktioner på tre år. LO:s ordförande Susanna Gideonsson åkte till Göteborg för att hålla tal och uppmärksamma arbetarrörelsens internationella högtidsdag – och för att ställa krav.

LO vill se en satsning på 201 miljarder kronor på vård, skola och omsorg till 2026. Antalet anställda i välfärden behöver öka med 102 000 heltidsanställda.

— Vi behöver satsa ytterligare för att faktiskt få den välfärd vi svenskar vill ha och räknar med att kunna få, säger Gideonsson.

Klädd i röd kavaj gick hon i spetsen av det långa förstamajtåg som snirklade sig genom centrala Göteborg. Röda fanor och ett stort antal ukrainska flaggor vajade i vinden.

Hundratusentals vårdanställda

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) räknar med att antalet anställda i välfärden behöver öka med cirka 13 000 per år för att möta den demografiska utvecklingen. Fram till 2026 innebär det 52 000 nya anställda. LO vill se nästan dubbelt så många.

— SKR har gjort en beräkning utifrån att bara bibehålla nuvarande nivå. Den nivån är det många i det svenska samhället som absolut inte är nöjda med. Vi tycker inte att vi har den välfärd vi förtjänar, säger Gideonsson.

Samtidigt, konstaterar hon, råder det brist på såväl lärare som vårdpersonal:

— Ska vi få personal till de sektorer där de absolut behövs – som vård, skola, omsorg och förlossning – ja, då är det bara att inse att då måste de bli fler så att de får en rimlig och dräglig arbetsmiljö.

Finansminister Mikael Damberg (S) håller med om att det finns stora behov inom välfärden de närmaste åren.

— Men jag är inte i dag beredd att skriva under på ett belopp, säger han.

— De här behoven måste paras med andra stora åtaganden som vi har – pensioner, polisens utbyggnad och hela den gröna omställningen som kräver stora investeringar. Det där måste vägas samman.

Susanna Gideonsson gick i spetsen av förstamajtåget, precis bakom Jonsereds musikkår.

Trots att det ska satsas på försvaret har Sverige råd även med miljarderna till välfärden, anser LO. Bland annat menar facket att pengarna kan skakas fram genom att se över rut- och rotavdragen och skattesystemet för att införa en "vettig skatt på kapital", som Susanna Gideonsson uttrycker det.

— Sverige har i dag blivit ett skatteparadis när det gäller skatt på kapitalinkomster, där ser vi att vi kan göra mycket. Det finns oerhört många sätt att plocka in pengar till sådant som vanliga människor behöver och vill ha, säger hon.

Besked i valmanifest

En annan väg är att tillfälligt slopa statens överskottsmål. En underfinansiering på en procent skulle motsvara 254 miljarder, säger Gideonsson.

— Sverige har en av Europas allra bästa ekonomier. Vi ser att det är fullt möjligt att under några år framåt faktiskt underfinansiera statens finanser och då klara både försvaret och den allmänna välfärden. Sverige har råd.

Regeringen vill införa ett balansmål, men finansministern vill inte tillåta underfinansiering.

— Regeringen har också ett ansvar att ha starka offentliga finanser som gör att vi klarar mer om den här krigseffekten på svensk och europeisk ekonomi blir långvarig eller fördjupas, säger Damberg.

Enligt finansministern kommer Socialdemokraterna att precisera hur man ser på välfärdens behov och finansiering när valmanifestet presenteras inför valet.

Kris det nya normala

Inför ett stort antal åskådare höll Susanna Gideonsson på eftermiddagen sitt första förstamajtal som LO:s ordförande. Hon talade om hur Ukrainakrisen följde direkt på coronakrisen, samtidigt som klimatkrisen konstant ligger och pyr.

— Kris har nästan blivit det nya normala, sade hon och lyfte sedan påskupploppen och brottsligheten som hon kallar "en fjärde kris".

Kraftfullare tag krävs för att stoppa kriminaliteten, sade Gideonsson och påpekade att ökad brottslighet drabbar de som arbetar som väktare, akutsjukvårdare, blåljuspersonal och de som lever i utsatta områden:

— När kriser drabbar samhället så är det vanligt folk, men också de som har det riktigt svårt som drabbas allra värst. Jag vet att jag låter negativ, men jag menar att beskrivningen är ganska nykter och sann.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!