Bilar i Göteborg har tömts på luft
Bilderna är genrebilder. - Foto: Michael Probst/TT och Johan Nilsson/TT

Miljöaktivister tömde bilar på luft i Göteborg: "Rikaste området"

Natten till måndagen var det 142 bilägare i Göteborg som fick däcken tömda på luft av klimataktivister, uppger ligan The Tyre Extinguishers själva på Twitter. Målet är att “göra det omöjligt att äga ett miljöförstörande fyrhjulsdrivet fordon i urbana delar”.


”Vi har tömt ut luften ur ett eller flera av dina däck. Du är säkert arg, men ta det inte personligt. Det är inte du, det är din bil”, stod det på en lapp fastsatt på en bil natten mot måndag. 

Bilen i fråga var inte den enda som vandaliserades i området under natten. På samma parkering fanns ytterligare 20 röda lappar fastsatta på bilars vindrutor, rapporterar Aftonbladet

”I går kväll tömde The Tyre Extinguishers ut luften ur däck på 142 SUV:ar"

Enligt miljöligan The Tyre Extinguishers, som ligger bakom aktionen, är det många fler i Göteborg som också utsatts. 

”I går kväll tömde The Tyre Extinguishers ut luften ur däck på 142 suv:ar i centrala Göteborg i området runt Kungsportsavenyn, det rikaste området i staden”, skriver ligan i ett inlägg på Twitter.

På sin hemsida skriver The Tyre Extinguishers att organisationens mål är att “göra det omöjligt att äga ett gigantiskt, miljöförstörande fyrhjulsdrivet fordon i världens urbana delar”. Man menar att framför allt stora bilar och SUV:ar är farliga, onödiga, en klimatkatastrof och orsakar luftföroreningar. 

Elbilar skonas inte av miljöligan: "Lovligt byte"

Men även elbilar är måltavlor för The Tyre Extinguishers. De uppmanar aktivister att undvika bland annat bilar som används av folk med funktionsnedsättningar, minibussar och “normalstora bilar”. Hybrid- och elbilar beskrivs däremot som “lovligt byte”. 

”Vi kan inte elektrifiera oss ur klimatkrisen – det finns inte tillräckligt med metaller för att ersätta allas bilar och att utvinna dessa metaller innebär lidande. Dessutom kvarstår risken för olyckor och luftföroreningar (föroreningar av små partiklar orsakas av däck och bromsbelägg)”.

"I slutändan har vår aktion gjort mer nytta än skada"

Göteborgsposten frågade organisationen om de anser att aktionen kan rättfärdiga bärgningsbilarnas utsläpp. 

"I slutändan har vår aktion gjort mer nytta än skada eftersom vi förväntar oss att folk kommer att byta bil tack vare vårt agerande. Vi har redan sett i Storbritannien att folk uppmanas att köpa andra bilar än SUV:ar för att undvika risken att däcken töms på luft", skriver organisationen till GP.

/
Bil
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!