Så undviker du köerna på Arlanda
Kökaoset på Arlanda flygplats fortsätter. - Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT och Johan Nilsson/TT

Så kan du undvika köerna på Arlanda – då går det snabbare

Kökaoset på Arlanda flygplats fortsätter och resenärer vittnar om flera timmars väntan i de kilometerlånga köerna till säkerhetskontrollen. Så här rundar du de mardrömslika köerna.


Väntetider på flera timmar har inte varit ovanligt under våren för resenärer på Arlanda. Och kökaoset fortsätter. Resenärer har berättat om hundratals meter långa köer till säkerhetskontrollerna, och andra vittnar om att de har missat sina flyg. Enligt Swedavia beror det på personalbrist i säkerhetskontrollerna på Terminal 5. 

Det här är några av knepen för att runda köerna. 

Så kan du undvika köerna på Arlanda

Claes Pellvik, presschef på Ving, menar att man ska göra så mycket man kan digitalt och ha sitt boardingkort i telefonen. Kan man dessutom resa utan incheckat bagage sparar man ännu mer tid, säger han till Aftonbladet. 

Har man lite extra i sparkassan kan man köpa sig förbi kön, utan att behöva punga ut till en biljett i business. Detta då många flygbolag erbjuder en separat fil genom säkerhetskontrollen, en så kallad Fast track som man betalar en slant extra för. 

– Det brukar kosta från hundra kronor och uppåt, säger Claes Pellvik till tidningen. 

Barnfamiljer har även en egen fil, en så kallad Kids track, vid säkerhetskontrollen vid Terminal 5. 

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Tipset för att runda köerna på Arlanda – det här ska du undvika

Ett stående tips i vanliga fall är att resa på en vardag, helst kvällstid, för att slippa trängseln. Pellvik menar att det tipset kanske inte fungerar just nu. Detta då fler reser under sommaren och på helger, och personalbristen har gjort det svårare att förutspå köerna. 

Har man ännu inte säkrat sin flygbiljett är rekommendationen att flyga från en annan flygplats än Arlanda. 

– Stora flygplatser, stora problem. Små flygplatser, små problem, kan man säga förenklat. Bor man i Mälardalen kanske man lika gärna kan flyga från Örebro eller Norrköping? Även om man får lite mer restid kan man ändå tjäna på det med tanke på köerna, säger Pellvik. 

Säkerhetskontrollen på Arlanda – då går det snabbare

Innan du kommer till säkerhetskontrollen uppmanas du som resenär att ha vara så förberedd som du bara kan vara. 

– Ha inga onödiga vätskor med dig och se till att du redan packat de vätskor du har med dig i plastpåsar. Ha laptopen redo. Då går det snabbare, säger Claes Pellvik till Aftonbladet

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!