Joakim Lamotte slutar som journalist
Joakim Lamotte slutar som journalist. - Foto: Johan Nilsson/TT och Björn Larsson Rosvall/TT

Joakim Lamotte slutar som journalist efter hot: "Har eskalerat"

Journalisten och debattören Joakim Lamotte väljer att avsluta sin karriär efter närmare 20 år. I en livesändning på Instagram berättar han att beslutet fattades efter upprepade hot mot honom och hans familj.


Joakim Lamotte har blivit en av Sveriges mest välkända opinionsbildare och samhällsdebattörer. Men efter närmare 20 år som journalist lägger han den karriären på hyllan. Här kan du läsa mer om när Joakim Lamotte först kom med nyheten.

Därför slutar Joakim Lamotte som journalist

I en sista livesändning på Instagram berättar han på onsdagskvällen om bakgrunden till beslutet. Han inleder med att berätta att det finns en hotbild mot honom och hans familj. 

– Jag får höra att min fru ska våldtas och mina barn ska slaktas och halshuggas, säger Lamotte och fortsätter: 

– På något sätt så har man hittat en systematik i att terrorisera min familj. Man ger sig på min fru, man hotar henne på hennes jobb, man ringer till mina föräldrar och utger sig för att vara från polisen och säger att deras son har blivit skjuten och inte lever.

Lamotte menar att vidden av hotbilen har varierat över tid, men att det nu har ökat. 

– Nu efter koranbränningarna, då jag har rapporterat om vad som händer i Sverige, har det under en period eskalerat igen. 

Joakim Lamottes känga till polisen "Inte ett enda hot har lett till åtal"

Opinionsbildaren berättar att det just är hotbilden mot familjen som har fått honom att få nog. Samtidigt menar Lamotte även att han inte får någon uppbackning från rättsväsendet och inte heller från sina journalistkollegor. 

– Jag har gjort hundratals polisanmälningar om olaga hot, och inte ett enda har lett till åtal. Polisen har lagt ner alla ärenden som jag har skickat in till dem, trots att jag har kunnat visa vilka personer som har utfört hoten, jag har gett polisen telefonnummer, personnummer, adress och Facebook-ID. 

Lamottes besked: "Idag avslutar jag mitt arbete som journalist"

Han avslutar livesändningen med att tacka alla som stöttat hans arbete, och känner sig hoppfull att de tillsammans gjort skillnad. 

– Mina barn blir äldre och äldre och de ska inte behöva växa upp med det här, så i dag har jag tagit beslutet att avsluta mitt arbete som journalist.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!