Underklädesbutiken filmade personal och kunder utan att informera.
Underklädesbutiken filmade personal och kunder utan att informera. - Foto: Svenska Dagbladet / Fredrik Sandberg / TT

Filmade personal och kunder i underklädesbutik – livesändes

En underklädeskedja i Göteborg har filmat sina kunder och anställda i butiken – i livesändning. Livesändningen gick till ett kundräknarbolag i Polen. Nu har Handels anmält händelsen till​ Integritetsskyddsmyndigheten.


En anmälan mot underklädeskedjan Twilfit by Change har skickats in till Integritetskyddsmyndigheten. Enligt anmälan ska ovetande kunder och anställda i företagets butik i Göteborg filmats i smyg, rapporterar Arbetet.

I anmälan som gjorts av Tony Karlstedt, ombudsman och regionalt skyddsombud på fackförbundet Handels i Göteborg står följande:

"Efter lite grävande kom det fram att det är en live feed- kamera i taket som ser alla som kommer in i butiken. Feeden går sedan till ett annat land i Europa, Polen. Där sitter människor och tittar på detta. Ingen är informerad om kamerorna, varken kund eller personal."

Kundräknarbolag i Polen filmade kunderna

– Det känns lite olustigt, om man ska uttrycka sig diplomatiskt. Personalen tycker att det är otrevligt, med tanke på att en livesändning är i gång, att arbetsgivaren inte ens talat om det för dem, säger Tony Karlstedt.

Livesändningarna ska ha sänts till ett kundräknarbolag i Polen.

Tidningen har pratat med Ulrika Borg, HR Business partner på Twilfit by Change. Hon menar att kameran sitter en meter innanför entrén och används för att räkna kunder.

– Det går en "live feed" till företaget som har hand om kundräknarna som ger oss information om antalet kunder, timme, dag, säger Borg.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!