Sveriges första homoäktenskap

I dag vigdes de första homosexuella paren i Sverige.


I dag vigdes de allra första homosexuella paren i Sverige enligt den nya lagen om könsneutrala äktenskap.

Ett av de första paren ut var Alf Karlsson, 37, och Johan Lundqvist, 30, från Uppsala som gifte sig i Stockholms Stadshus under fredagen. Vigselförrättare var miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

– Vi träffades på nätet och har känt varandra i nio år. Och nu är vi här. Det har tagit några år, men nu äntligen! Det är en väldigt stor och spännande dag, och det är härligt att samhället accepterar vårt förhållande som ett äktenskap, säger de båda till Dagens Nyheter.

Enligt de nya lagen kan två personer av samma kön ingå äktenskap på samma villkor som par av olika kön. Bestämmelserna i äktenskapsbalken tillämpas på samma sätt oavsett om makarna är av olika eller samma kön. Äktenskap ingås antingen genom borgerlig vigsel eller genom vigsel inom ett trossamfund.

Samtidigt upphör också partnerskapslagen att gälla, vilket innebär att det inte är möjligt att låta registrera ett nytt partnerskap. Däremot kommer ett redan registrerat partnerskap att fortsätta gälla som just partnerskap om det inte upplöses eller omvandlas till äktenskap.

– Det känns bra men litet pirrigt, sa Alf och Johan strax innan de gick in i Nordiska rummet i Stockholms Stadshus för att förkunna vigseln.

Maria Wetterstrand hälsade dem och alla åhörarna välkomna:

– Välkomna hit Johan och Alf. Det här är en stor dag, inte bara för er. Vi är alla glada över att alla i Sverige som älskar varandra nu ska kunna ingå äktenskap. Och det är glädjande för mig att få vara med vid denna nya era i Sverige, sa hon innan de båda svarade "ja" till varandra och förkunnades äkta makar, uppger DN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump Media varnar för nakenblankning

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerar om i regeringen

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.