Nu hyllas Emma Sandqvist, 16, och Oliver Roos, 15, för sin insats.
Nu hyllas Emma Sandqvist, 16, och Oliver Roos, 15, för sin insats. - Foto: Privat och Facebook/Polisen Piteå Älvdal

A-traktorförarna Emma och Oliver hittade bortsprunget blöjbarn

Mitt på vägen fick Emma, 16, och Oliver, 15, syn på en liten pojke, iklädd endast blöja. Tack vare ungdomarnas ingripande den natten kunde pojken återförenas med sina föräldrar.
– Vi känner oss inte som några hjältar, säger Oliver till Nyheter24.


Inte helt sällan går poliser i Sverige ut med varningar och uppmaningar till ungdomar som kör för fort med manipulerade A-traktorer, eller åker i dem med för många passagerare. Men nu vill polisen i stället hylla de unga A-traktorförarna i Piteå kommun, då två ungdomar nyligen såg till att ett ensamt litet barn kom hem till tryggheten igen.

Emma och Oliver hittade ensamt blöjbarn i Piteå

Paret Emma Sandqvist, 16, och Oliver Roos, 15, var häromnatten ute och körde Emmas A-traktor. Men plötsligt fick de syn på något de inte hade förväntat sig att se på vägarna. Vid första anblick trodde de att det var ett djur, men när de kom närmare fick de en chock.

– Vi var på väg hem mellan klockan tolv och ett på natten, när vi såg en liten unge stå mitt på vägen. Vi blev ju såklart chockade, han stod ju bara i blöja med en snuttefilt, berättar Oliver för Nyheter24.

Emma körde då upp bredvid pojken och vevade ner rutan, men pojken pratade inte, så Oliver bestämde sig för att kliva ur bilen.

– Då gick jag fram till honom och direkt sträckte han fram armarna och ville bli uppburen, berättar han.

Bilden är en genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Oliver tog upp pojken och gick sedan för att knacka på ett hus precis intill, men där öppnade ingen dörren. Då ingen vuxen syntes till bestämde de sig för att ta in barnet, som var lite kall, i A-traktorn så att han kunde värma sig tills polisen anlände cirka tio minuter senare.

– En EPA går bara 30 kilometer i timmen, och han stod mitt på vägen, så om man hade kommit i 90 kilometer i timmen hade det kanske blivit en helt annan historia.

"Vi känner oss inte som några hjältar"

Inte lång tid senare hittade polisen rätt hus, som låg i grannskapet, och möttes av två smått chockade föräldrar som insåg att deras son lyckats låsa upp ytterdörren och därmed tas sig ut på egen hand.

Pojkens föräldrar, som hade fått parets kontaktuppgifter, kontaktade Emma och Oliver redan samma natt för att utrycka hur tacksamma de var för att de såg till att deras son kom hem oskadd.

– Han var en äventyrare som låst upp dörren och smitit ut tydligen, berättar Emma för Nyheter24 och lägger till:

– Det kändes bra att man gjorde något för någon annan, att det slutade med en glad familj.

För Emma och Oliver fanns det ingen tvekan om att stanna och hjälpa till.

– Det kunde ha gått illa, han stod bara där och såg förvirrad ut. Det ligger en stor väg nära där, så han skulle kunna ha börjat strosa ditåt, säger Oliver och fortsätter:

– Vi känner oss inte som några hjältar, det var bara en självklarhet att stanna.

Emma och Oliver hyllas av polisen i Piteå

Men insatsen har, förutom av tacksamma föräldrar, hyllats av polisen i Piteå som benämner insatsen som "ett mycket rådigt ingripande".

I ett inlägg på deras Facebook-sida vill de lyfta hur viktigt det ibland kan vara med ungdomarnas närvaro på vägarna dygnets alla timmar.

"Vi vet att de ibland får klä skott för viss negativitet då de kör sina A-traktorer och mopeder runt om i Piteå. Vi får dock inte glömma bort att det är ett viktigt sätt för dem att kunna ta sig runt till olika aktiviteter, kompisar eller skolan", skriver polisen och konstaterar avslutningsvis:

"Tack vare dem kunde barnet relativt snabbt samt oskadd komma hem till tryggheten hos sina föräldrar."

Kommentarsfältet under inlägget på polisens Facebook-sida fylls av hyllningar och har i skrivande stund delats av över 500 personer.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!