Ett till fall av djurplågeri mot en igelkott i Växjö har rapporterats på kort tid.
Ett till fall av djurplågeri mot en igelkott i Växjö har rapporterats på kort tid. - Foto: AP Photo/Michael Probst/Scanpix/TT

Igelkott plågad i Växjö – spraymålades och sparkades

På kort tid har två tillfällen där igelkottar plågats i Växjö rapporteras. I förra veckan dog en igelkott till följd av krosskador från stenar och nu har ett nytt våldsamt fall uppmärksammats – där en igelkott sparkats och sprayats med färg.


De närmsta veckorna har präglats av fruktansvärda fall av djurplågeri i Växjö, där igelkottar har farit illa. Det har exempelvis Sveriges Radio uppmärksammat.

I förra veckan upprättade polisen i Växjö en anmälan om djurplågeri, efter att en igelkott fått dödliga krosskador efter att stenar och möjligen pinnar kastats på den. För den våldsamma attacken misstänks ungdomar – och polisen uppmanar föräldrar i området att lära sina barn att det inte är tillåtet att plåga igelkottar.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Nu har ytterligare ett fall av djurplågeri mot en igelkott i staden rapporterats.

Igelkotten sprayades med färg

I en annan del av Växjö upptäckte ett vittne under måndagskvällen att en person plågade en igelkott. 

Vittnet såg personen sparka mot någonting intill en cykelväg. När personen blev konfronterad avlägsnade hen sig från platsen, varpå vittnet upptäckte att igelkotten inte bara hade blivit sparkad – utan även sprayad med färg. Det rapporterar Sveriges Radio.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Polisen uppmanar Växjöborna att vara observanta och ringa larmcentralen om de skulle se någon attackera en igelkott.

Därför hotas igelkotten

Igelkotten är dessutom fridlyst sedan 1972. Den får alltså varken skadas, dödas eller flyttas på. Igelkotten klassades även 2020 som “Nära hotad” på Artdatabankens rödlista.

Enligt Naturskyddsföreningen hotas igelkotten bland annat av miljögifter i marken, det storskaliga jordbruket, ökad trafik, robotgräsklippare och majbrasor. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!