Så blir du av med spindlar hemma.
Skadedjursexperten berättar hur du lättast blir av med spindlar hemma. - Foto: Gorm Kallestad/TT och Elaine Thompson/TT

Vanliga misstaget – det här lockar till sig spindlar i hemmet

Spindlar är en gäst som de allra flesta inte vill släppa in i sitt hem. För Nyheter24 berättar bilologen Thomas Persson Vinnersten om en viss vanlig pryl som tenderar att dra till sig småkrypen i fråga.
– Då kanske spindeln flyttar in om man har otur, säger han.


Sommaren är äntligen här vilket innebär att man mer än gärna har öppna fönster under varma sommarkvällar. Men det innebär också vissa mer eller mindre obehagliga oinbjudna gäster – nämligen småkrypen. 

Och en av de gäster som skapar mest obehag är just spindlarna. 

Här finns spindlarna i hemmet

Thomas Persson Vinnersten är biolog och skadedjursexpert på Anticimex, och Nyheter24 frågade honom vad man ska tänka på för att lättast bli av med spindlar hemma. Till att börja med kan det vara bra att hålla koll på var de ofta håller hus. 

– Alla hus som har en källare, och kanske en uteplats eller ett garage, där finns det spindlar. Det är en grundförutsättning. Man kanske inte märker av dem så ofta, men de finns där i hörnen, förklarar Persson Vinnersten och fortsätter: 

– De tycker helt enkelt att där det är lite mörkare och fuktigare är bra ställen att sitta och lurpassa på, för de äter andra insekter. Finns det andra insekter där, då finns det spindlar för då finns det mat för dem. 

Foto: Sergei Grits/TT

Så blir du av med spindlar hemma

Och om man verkligen inte vill ha spindlar hemma då finns det vissa knep som man kan försöka ta till. 

– Har man en källare där spindlar gillar att vara så kan man se till att det är väldigt tätt kring trösklar och fönster. Man kan ta bort skyddande vegetation som är intill fasaden. 

Spindlar gillar som sagt när det är fuktigt och mörkt, så det gäller därför att göra det ogästvänligt för dem, förklarar Thomas Persson Vinnersten. 

– Håll det välventilerat, rent och torrt, samt se till att det inte kommer in några andra kryp som kan vara mat till spindlarna. God husesyn gäller. 

Det här lockar till sig spindlar – enligt experten

Men det finns en viss sak som faktiskt snarare kan locka till sig spindlar, som många har hemma. 

– Om man har fasadbelysning, när det börjar bli lite mörkare nu på kvällarna, så drar den till sig allt från nattfjärilar till olika flugor och annat som flyger omkring och drar sig dit. Och det lockar också till sig spindlar. För om det finns mycket mat – så gör de sitt nät där, berättar Persson Vinnersten och tillägger: 

– Man kanske kan ha sådan belysning som tänds med rörelsedetektor, så att de inte är på hela kvällen. För det kommer locka till sig insekter, och då kommer det spindlar. Och då kanske den spindeln flyttar in om man har otur, säger Thomas Persson Vinnersten till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!