Allt fler har valt att skaffa katt under pandemin. Flera ångrar sig och vill därför göra sig av med katterna.
Allt fler har valt att skaffa katt under pandemin. Flera ångrar sig och vill därför göra sig av med katterna. - Foto: Martina Holmberg/Janerik Henriksson/TT

Rekordmånga vill bli av med sina katter – hotar med avlivning

Under de senaste veckorna har Norrtälje katthem tagit emot flera samtal och mejl från kattägare som vill bli av med katter de skaffat under pandemin, eller avlat i syfte för att tjäna pengar. Dessvärre är katthemmets kö lång och katterna hotas med avlivning.


Att det är många som väljer att skaffa en katt eller hund under coronapandemin är numera välkänd fakta. Överlag är det katter som dominerar i valet mellan katt och hund, och enligt Agria Djurförsäkring finns det cirka 1,2 miljoner katter i Sverige – vilket är därmed landets mest populära husdjur.

Men och andra sidan går det även att skönja en ökning av antalet nyblivna kattägare som tycks ångra sitt beslut. Ytterligare negativa effekter av att folk skaffat sig katt under pandemin och ångrar sig, visar även i många fall vara så kallade "buskavlade katter".

Detta innebär "fulavel", där aveln är utom kontroll av ägare vars syfte är att få ut så många kullar kattungar som möjligt för att tjäna pengar. Dessa katter har ibland varken haft hälsa, eller blivit omhändertagna av säljaren innan.

"Corona-katter hotas med avlivning"

P4 Stockholm rapporterade i förra veckan om Norrtälje kattcenter, ett katthem i Stockholm, som tagit emot rekordmånga samtal och mejl från ägare som vill bli av med sina katter.

Dessvärre är kön lång och katthemmet kan inte hjälpa alla och katterna hotas med avlivning.

– Det är återkommande önskemål att omplacera en katt och ofta kryper det fram att det är katter som de inte "kan" eller "vill" ta hand om eller som inte passar nu efter de återgått till arbetsplatsen efter att ha arbetat hemma. Vi har rakt ut frågat, när vi hört katten är cirka 1,5 år: "Är det en Corona-katt alltså?". Och då har de svarat "ja", säger Cecilia Arnström, verksamhetschef på Norrtälje katthem till Nyheter24.

"Ordet avlivning är för kliniskt för att sätta i relation till död"

Kattcentret, så som många andra katthem, använder sig av en kölista som de behöver prioritera efter behov. Hemlösa katter går först. Många katthem adopterar inte heller ut lika många katter under sommaren – då många seriösa intressenter väntar till efter semestern med att skaffa katt. 

Foto: Kicki Nilsson/TT

Men när Norrtälje kattcenter berättar om prioriteringen till de som ringer in, och kommit med andra rekommendationer, har flera personer hotat med att avliva katten.

– Man kan testa att sätta hårt mot hårt och säga: "Så du tänker döda din katt för att den inte passar nu?". Någon har självklart blivit arg och menar att döda den gör de ju inte. Det är precis som att ordet "avlivning" är för kliniskt för att sätta i relation till "död". Man lägger sedan skulden på katthemmet, säger Cecilia Arnström och fortsätter:

– Vi har haft en kattunge så ung som 5 veckor gammal, som fått komma till oss för att köparen inte förstått att de är för unga att lämna mamman, de har inte ätit själva och kunde dött på bara ett par dagar. Säljaren har inte brytt sig, de vill ju tjäna pengar. Detta har även anmälts till länsstyrelsen.

"Låta det ta den tid som krävs"

När Nyheter24 frågar vad personalen på katthemmet önskar få framföra till personer som adopterat en katt under pandemin, eller som går i tankarna kring att göra det svarar Cecilia följande:

– Varför är det så bråttom med att bli av med katten? Vad hindrar att ni har kvar katten och inte bara under pandemin? Många har katter och jobbar? Man måste planera och har man tagit ett felaktigt beslut med att skaffa en katt så behöver man också ta ansvar och hitta ett nytt hem och låta det ta den tid som krävs, avslutar hon.

/
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!