Illustration av viruset apkoppor.
Illustration av viruset apkoppor. - Foto: TT

Slump att homosexuella fick apkoppor först

Alla som insjuknat med apkoppor i Sverige har hittills varit män som har sex med män. Men att smittan har fått fäste i just den gruppen är en slump.Det är en tillfällighet att det började där och spreds i de grupperna, säger Victor Westergren vid Venhälsan i Stockholm.


Fakta: Apkoppor

Apkoppor (engelska monkeypox) är en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Det upptäcktes hos apor och fick därför namnet apkoppor, men det är sannolikt olika gnagare i central- och västafrikanska regnskogar som är reservoar för viruset.

Under våren 2022 har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i flera länder. Överföring av virus verkar framförallt ha skett via sexuella kontakter mellan män som har sex med män.

Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. I äldre studier som genomförts i Afrika har även en viss dödlighet rapporterats.

Det finns läkemedel som verkar ha viss effekt mot infektionen och som kan användas vid allvarlig sjukdom.

Alla fall av infektion med apkoppor ska anmälas till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Samtliga rapporterade fall av apkoppor i Sverige har hittills drabbat personer i gruppen män som har sex med män, och internationellt har 98 procent av fallen drabbat den gruppen, enligt WHO. Men viruset tros vara lika smittsamt mellan alla människor – oavsett sexuell läggning.

Såvitt känt i dag är det fysiska sexuella kontakter eller andra nära hudkontakter med en smittsam person som utgör den största risken för att smittas, enligt Folkhälsomyndigheten.

Utbrotten som kommit den senaste tiden har börjat i stora folkmassor, till exempel vid pridefestivaler där många umgås och mycket nära hudkontakt sker. Inget tyder på att anatomin gör att gruppen män som har sex med män smittas lättare.

— Det finns ingen säkerhet bara för att man inte är en man som har sex med män, säger han.

Tar stort ansvar

Däremot påpekar Victor Westergren att sjukdomen snabbt upptäckts, tack vare att den drabbat just denna grupp först. Gruppen män som har sex med män är nämligen en grupp som traditionellt tar ett stort ansvar för sin sexuella hälsa och testar sig i betydligt större utsträckning än andra grupper i samhället, säger han.

— Om apkopporna från början hade spritts bland heterosexuella så hade det eventuellt tagit längre tid att upptäcka mönster i smittoöverföring och mörkertalet hade varit större, säger Victor Westergren.

Precis som andra smittsamma sjukdomar kan den snart finnas i hela samhället, tror Westergren.

— Jag tror att apkopporna kommer att sprida sig till andra grupper, det är bara en tidsfråga. Men just nu upptäcks det i gruppen män som har sex med män och queerpersoner just för att man är ordentlig och testar sig regelbundet.

Få fall av indirekt spridning

Apkoppor har tidigare varit en sjukdom som har kunnat överföras mellan djur och människor, men sedan i våras har fall där människor smittat människor upptäckts i flera länder där sjukdomen inte har funnits tidigare, bland annat i Sverige.

Ett fåtal fall med indirekt spridning har konstaterats i andra länder, det vill säga att smittan har spridits via saker som en smittad person varit i kontakt med, bland annat sängkläder, handdukar och sexleksaker. Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC bedömer dock att risken för bred smittspridning i bland människor är låg.

Sammanlagt har närmare 19 000 fall rapporterats i hela världen, enligt officiell statistik som sammanställts av Our world in data.

Nytt stigma

Venhälsan där Victor Westergren jobbar har tagit emot majoriteten av de fall av apkoppor som hittills har konstaterats i Sverige. Mottagningen jobbar med sexuell hälsa och har målgruppen män som har sex med män och transpersoner. Vid alla fall som har konstaterats där har man kunnat dra slutsatsen att smittan har varit sexuellt överförd.

En del patienter har en känsla av skam för att ha haft sex och därigenom fått sjukdomen, säger Victor Westergren. Paralleller finns till 80-talet då hiv och aids var nytt, och skapade ett stort stigma.

— Man berörs av ett stigma som den här gruppen har utsatts för under en väldigt lång tid. Det är klart att det finns en enorm rädsla att historien ska upprepa sig. Därför har vi ett jätteansvar att se till att det inte blir så.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!