Vänsterpartiet vill halvera biljettpriset för kollektivtrafik.
Vänsterpartiet vill halvera biljettpriset för kollektivtrafik. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Fredrik Sandberg/TT

Vänsterpartiet: Halvera biljettpriset för kollektivtrafik

Vänsterpartiet vill att staten betalar hälften av biljettpriset för kollektivtrafik under två år.
– Biljettpriset har ökat på ett mycket dramatiskt sätt över tid, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.


Förslaget går ut på att staten står för halva intäktsbeloppet som regionerna drar in på biljetter, vilket beräknas kosta skattebetalarna tolv miljarder om året.

Enligt Nooshi Dadgostar har biljettpriset för bussar, spårvagnar och tunnelbana ökat mycket mer än andra priser över tid.

Partiet vill samtidigt tillsätta en utredning så att ett nytt permanent system kan komma på plats efter två år.

— Vi vill se till så att prisutvecklingen på biljettpriser kontrolleras eller indexeras så att det inte skjuter i höjden på det sätt som det gjort nu, säger Dadgostar.

— Vi ser kollektivtrafiken som en grundbult i klimatomställningen. Fler kommer att behöva ta kollektivtrafiken men då måste den finnas på fler platser i Sverige.

Vänsterpartiet föreslår också ett nytt investeringsstöd för kollektivtrafik om fem miljarder per år, från 2023 och framåt.

Pengarna ska kunna gå till sådant som att förbättra turtätheten, rusta upp bussflottan genom att köpa in elbussar samt att bygga ut laddinfrastruktur.

Vänsterpartiet har utsett "äntringsstyrka"

Vänsterpartiet har samtidigt utsett fyra "huvudpersoner" som ska ta fram en regeringsplattform efter valet om man får vara med och förhandla.

— Jag vill presentera dem som utgör Vänsterpartiets äntringsstyrka, som med de andra partierna ska ta fram en regeringsplattform efter valet, om det blir ett sådant valresultat, säger Nooshi Dadgostar.

Den består av Ali Esbati, ekonomiskpolitisk talesperson, Ida Gabrielsson, vice partiledare, Sandro Scocco, chefsekonom, och Åsa-Pia Järliden Bergström, ekonom.

Vänsterpartiet kräver regeringspost

Enligt Nooshi Dadgostar har utvecklingen i svensk politik de senaste åren visat att man inte kan lita på att Socialdemokraterna försvarar svenska system. Hon nämner framför allt välfärden, klimatomställningen och energipolitiken.

"Äntringsstyrkan" ska få Sverige på rätt kurs, enligt Dadgostar.

— Vi har landat i att om denna politikutveckling ska få genomslag så behöver vi sitta i en regering för att tillsammans med de andra partierna få Sverige på rätt köl igen.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!