Passagerare skickades upp med flytvästar på däcket på Stena Scandica i samband med branden
Passagerare skickades upp med flytvästar på däcket på Stena Scandica i samband med branden - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Eldhärjad Stenafärja riskerar driva på grund: "Allvarligt läge"

Passagerarna ombord på eldhärjade Stena Scandica utanför Gotska Sandön ska evakueras. Men färjan driver strömlöst i svårt väder och riskerar att gå på grund.


— Den driver mot Fårö med en hastighet av ungefär 1,5 knop. Samtidigt har vi en bogserbåt på väg i en hastighet av 12 knop. Och vi hoppas den ska hinna fram i tid, säger Lisa Mjörning, presstalesperson vid Sjöfartsverket, vid 20.30-tiden på måndagen.

Av de 299 personerna ombord är 241 passagerare, enligt Sjöfartsverket.

Problematiskt med livbåtar

Tanken är att evakuera passagerarna till andra fartyg med hjälp av helikopter.

— Barn och äldre är första prioritet vid evakueringen. Vi har inga skadade och det är lugnt ombord, säger Lisa Mjörning till TT.

TT: Är det problematiskt att evakuera när färjan driver?

— Nej, inte med helikopter, då vinschar man ju upp. Men det har varit problematiskt med livbåtar och liknande på grund av vädret.

Larmet om branden kom klockan 12.40. Flera räddningsbåtar, lotsar och helikoptrar skickades då ut. En Gotlandsfärja på väg till Visby anslöt också för att kunna undsätta Stena Scandica vid en evakuering.

Kylcontainrar på bildäck brann

Enligt Sjöfartsverket var det kylcontainrar på bildäck som brann. Det förekom rök men inga öppna lågor. Färjans egen brandstyrka lyckades släcka elden.

Stena Scandicas position nära Gotska Sandön. 

Sjöfartsverket samverkar med Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen i insatsen.

"Läget är allvarligt och Kustbevakningen prioriterar nu sina resurser för att kunna hjälpa till vid evakueringen av passagerare och besättning. Det finns också en överhängande fara för att miljön kommer till skada till följd av att olja kan komma ut i havet. Kustbevakningen tar i nuläget höjd för att läget kan komma att försämras", säger räddningsledare Fredrik Hallerström i ett pressmeddelande från Kustbevakningen.

Stena Scandica trafikerar sträckan mellan Nynäshamn och Ventspils i Lettland.

Fartyget byggdes 2005 men har sedan dess renoverats och byggts om, enligt Stena Lines hemsida.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!