Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) och Jonas Attenius, kommunalråd i Göteborg (S), vid en pressträff i Göteborg.
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) och Jonas Attenius, kommunalråd i Göteborg (S), vid en pressträff i Göteborg. - Foto: Anders Wiklund/Fredrik Sandberg/TT

S vill ge kommuner fritt fram för kameror: "Öka tryggheten"

Socialdemokraterna vill se fler så kallade trygghetskameror i kampen mot den grova brottsligheten. Därför föreslår även S nu att tillståndskravet för kommuner och regioner som vill sätta upp kameror slopas.


— Det kommer att öka tryggheten, lösa fler brott och sätta fler brottslingar bakom lås och bom, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) vid en pressträff i Göteborg.

Anders Ygeman tar bland annat upp de långa handläggningstiderna hos Integritetsskyddsmyndigheten.

— Vi ser att det är många kommuner som vill göra det här, men handläggningstiderna är alldeles för långa, säger han.

TT: Ser du några integritetsrisker med att slopa tillståndskravet?

— Det är fortfarande samma regler och integritetsskydd som gäller. Skillnaden är att man inte får en förhandskontroll. Men kommuner som missanvänder det här kan ju fortfarande bli fällda och få kameror indragna.

Ulf Kristersson: "Angelägen reform"

Nyligen presenterade Moderatledaren Ulf Kristersson ett liknande förslag.

— Det är säkert möjligt. Vi har ju gjort det här i ett antal steg nu och jag tror att det är en angelägen reform, säger Anders Ygeman.

— Så om Moderaterna stöder det här är det väl förträffligt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!