Sverigedemokraterna vill skärpa asylreglerna på 30 punkter.
Sverigedemokraterna vill skärpa asylreglerna på 30 punkter. - Foto: Christine Olsson/TT

SD vill skärpa asylreglerna på 30 punkter

Sverigedemokraternas mål är att Sverige ska ha lägst invandring i Europa. Nu lägger partiet fram 30 förslag för att strama åt regelverket kring asylansökningar.Det här skulle innebära nära noll asylinvandring, säger partiledaren Jimmie Åkesson (SD).


Sverigedemokraterna har gått igenom miniminivån i EU-rätten på 30 punkter och funnit att Sverige ligger över vad som är rättsligt bindande på de flesta punkter.

— Det finns inte en enda regel där Sverige i dag inte är mer generös än vad regelverket kräver. Det har med andra ord aldrig funnits någon ärlig ambition att nå EU:s miniminivå, säger Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson för SD, på en pressträff.

SD vill förändra regler inom skyddsgrunderna (rätten att söka asyl i Sverige), hur själva asylprocessen går till, mottagande och sociala förmåner, samt reglerna om anhöriginvandring.

Jimmie Åkesson om migrationen: "Vårdslös"

Partiledare Jimmie Åkesson säger på pressträffen att det inte finns någon enskild faktor som påverkat Sverige så negativt som "den vårdslösa migrationspolitiken".

— Det påstås att vi har en mycket låg invandring i dag men faktum är att Sverige fortsatt har en förhållandevis hög asylinvandring, säger han.

Enligt Åkesson motsvarar SD:s kravlista vad partiet kommit överens om med Moderaterna och Kristdemokraterna.

— Jag utgår ifrån att även Liberalerna går med på det här, säger han.

Vägra asyl för de som "skapat" asylskäl

Bland de 30 kraven finns bland annat att vägra asyl för den som själv skapat sitt asylskäl efter att de lämnat hemlandet. Det kan till exempel handla om personer som när de är i Sverige hävdar att de konverterat eller inlett en homosexuell relation.

Andra krav är att avskaffa rätten till familjeåterförening inom hushållsgemenskapen, att återkallande av skyddsstatus ska bli tvingande om skälen försvunnit, max ett års uppehållstillstånd för anhöriga samt att alla möjligheter att inskränka förmåner för asylsökande ska införas. Alternativt skyddsbehövande ska inte kunna få hit sin familj.

— Vi kan inte fortsätta att hålla den svenska välfärden öppen för alla som vill ha den, säger Jimmie Åkesson.

I år har hittills nästan 100 000 personer fått uppehållstillstånd i Sverige. Cirka 43 000 är ukrainare som beviljats tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!