Sverigedemokraterna förväntar sig stort inflytande.
Sverigedemokraterna förväntar sig stort inflytande. - Foto: Janerik Henriksson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Sverigedemokraterna: "Vi förväntar oss ett stort inflytande"

Sverigedemokraterna preciserar nu sina krav inför eventuella regeringsförhandlingar. Överst på listan står utvisning på grund av brott, visitationszoner och ett nationellt tiggeriförbud.


Sverigedemokraterna berättar nu mer om sina krav inför eventuella regeringsförhandlingar.

— Trygghetsfrågor kommer att vara överordnat allt annat under nästa mandatperiod, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson på en pressträff.

Helst vill SD sitta med i en ny högerregering, men om inte det går kommer partiet att ställa krav på den politik som ska föras.

— Om vi ska släppa fram en regering är det en förutsättning att det finns en överenskommelse på plats som bedriver det reformarbete som måste genomföras, säger Åkesson.

— Vi förväntar oss ett stort inflytande.

Jimmie Åkesson: "Måste förhandlas"

Uppgörelsen mellan M, KD, SD och L måste vara så konkret att den kan följas upp och inte lämna utrymme för tolkning, anser SD. Dessutom måste alla partier förbinda sig att stå upp för överenskommelsen, även i svåra frågor för partierna.

— Vi är medvetna om att inte all sverigedemokratisk politik kommer att bli verklighet efter ett maktskifte. Men vi kommer att ställa krav inom många politikområden, säger Åkesson.

Andra frågor på SD:s lista är förvaringsdom för samhällsfarliga brottsdömda, sänkt straffmyndighetsålder, kraftigt skärpt strafflagstiftning och skärpta regler för villkorlig frigivning.

— De här kraven är inte ultimativa. Vi vet att de måste förhandlas, säger Åkesson.

Sverigedemokraterna driver 100 förslag

Sedan tidigare driver SD att rättsväsendet behöver tillföras 20 miljarder kronor. Det är en grundförutsättning i SD:s krav.

Totalt har SD identifierat runt 100 förslag som partiet kommer att driva i regeringsförhandlingar. Ungefär hälften av dem handlar om rätts- och invandringspolitik.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!