Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) talar på Liberalernas valvaka på Posthuset.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) talar på Liberalernas valvaka på Posthuset. - Foto: TT

Pehrson: Vi var nere för räkning

Sämre resultat än i senaste valet – ändå vinnare.Liberalerna som dansat kring fyraprocentsspärren under valrörelsen ser nu att hålla sig kvar i riksdagen.


Liberalerna

Johan Pehrson tillträdde som partiledare för Liberalerna 8 april 2022.

Han har varit ledamot av Liberalernas partistyrelse sedan 2001 och var partisekreterare 2001–2002. Han har varit riksdagsledamot 1998–2015 och återigen sedan 2018.

Tidigare partiledare:

Nyamko Sabuni juni 2019 – april 2022

Jan Björklund 2007–2019 (nu Sveriges ambassadör i Italien)

Lars Leijonborg 1997–2007

Maria Leissner 1995 – 1997

Bengt Westerberg 1983–1995

Ola Ullsten 1980 –1982

Liberalernas partisekreterare är Maria Nilsson, riksdagsledamot från Göteborg. Hon tillträdde 13 april och är tjänstledigt undervisningsråd från Skolverket.

— Vi gjorde det. Vi kom igen när vi var nere för räkning. Vi har haft en tuff mandatperiod men vi kom igen, säger en tagen partiledare Johan Pehrson när han talar på partiets valvaka.

Då hade han precis varit med om en resa där partiet gått från helt uträknade med svaga opinionssiffror till jubel och glädje under valkvällen.

Med nästan 5 500 valdistrikt räknade av totalt 6 578 har Liberalerna 4,6 procent av rösterna, tillräckligt för att klara sig kvar i riksdagen.

Resultatet är betydligt sämre än i valet 2018 men samtidigt en seger med tanke på hur det såg ut när Johan Pehrson tillträdde i april och tog över ett sargat parti.

— Vi gör ett enormt starkt resultat i vissa kommuner. Vi får se var valresultatet landar men ni kan vara fantastiskt stolta över det ni har gjort. Ni har sett till att Liberalerna finns i Sveriges riksdag de närmaste fyra åren.

Många inom partiet menar dock att Pehrson själv är en stor del i framgången.

— Vi var uträknade i våras och nu har vi fördubblat oss. Det är en väldigt tydlig comeback. Johan Pehrson är väldigt populär och vi har varit tydliga med att vi vill ha en borgerlig regering, säger Liberalernas gruppledare Mats Persson.

Johan Pehrson-effekt

TT: Är det en Johan Pehrson-effekt?

— Ja, han är väldigt populär, han har en folklighet som går genom rutan och ett tilltal som fungerar så det är klart att det handlar om Johan Pehrson.

Partimedlemmar på valvakan kunde samtidigt se hur Sverigedemokraterna går kraftigt framåt och högerblocket strax efter klockan 23 hade en liten ledning.

Ödesår

Barbro Westerholm, riksdagsledamot som hela sin partipolitiska karriär arbetat mycket för jämställdhets- och rättvisefrågor ser SD:s förmodade ökning som problematisk.

— Vi kan debattera med dem men vi får ta det fråga för fråga. Nu ska de ta ansvar för och berätta om konsekvenserna för sin politik som jag ser innebär brott mot mänskliga rättigheter och diskrimineringsgrunderna, säger hon.

Partisekreteraren Maria Nilsson (L) under Liberalernas valvaka på Posthuset på söndagskvällen.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!