Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) och Märta Stenevi (MP) firar de ökande siffrorna på Miljöpartiets valvaka på Quality Hotel Globe på söndagskvällen.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) och Märta Stenevi (MP) firar de ökande siffrorna på Miljöpartiets valvaka på Quality Hotel Globe på söndagskvällen. - Foto: TT

Stenevi: Vi har stått upp för våra värderingar

Vilken valrörelse, vilken valspurt. Vi var nere för räkning, vi har ökat sedan förra valet, säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi inför jublande anhängare på partiets valvaka.


Fakta: Miljöpartiets tidigare val

2018: 4,4 procent

2014: 6,9 procent

2010: 7,3 procent

2006: 5,2 procent

2002: 4,6 procent

1998: 4,5 procent

De preliminära resultaten visar på en stark valspurt för Miljöpartiet, med fem procent av rösterna, men fortfarande en stor osäkerhet om vilket block som får majoritet.

— Vi är ett av de partier som tydligt ökar, säger det andra språkröret Per Bolund som konstaterar att det lär dröja flera dagar innan resultatet blir helt klart

Han tycker att partiet fått ett tydligt uppdrag från väljarna.

— Vi har stått upp för våra värderingar när andra vikit ner sig, säger Bolund.

Andra toner på dansgolvet

Lyckan var först total på dansgolvet – men det fick ett abrupt slut när högerblocket sakta tog ledningen.

Från att ha gått från något som kunde liknas vid en klubbstämning med fullt dansgolv är stämningen som förbytt på MP:s valvaka. Deltagarna har blivit något mer lågmälda sedan högerblocket tog över ledningen.

Tidigare stod ungdomspartiet Grön ungdom i en klunga och hoppade till musiken i väntan på resultatet. Stundom tog de en paus för att jubla när resultaten för ytterligare distrikt presenteras.

Grön ungdoms språkrör Aida Badeli är glad, och chockad över spurten.

— Jag är hoppfull men samtidigt så vet man inte vad som kommer hända. Allt över fyra känns bra för mig. Är det fem, då är det helt sjukt. Då ska jag festa järnet, säger hon.

Grön ungdoms språkrör Aida Badeli på Miljöpartiets valvaka på Quality Hotel Globe på söndagskvällen.

Ändå rysare

Valet är en rysare, men den stora ökningen enligt det preliminära resultatet som visas nu är fortfarande ett historiskt besked för MP, enligt det tidigare språkröret Gustav Fridolin till TT i valvakans vimmel.

— Efter allt tjat om hur jobbigt det är för oss, så visar det här att ryggrad faktiskt lönar sig, att stå pall och inte leka följa John med Sverigedemokraterna, säger Fridolin.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP) och Per Bolund (MP) under Miljöpartiets valvaka på Quality Hotel Globe på söndagskvällen.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!