Annie Lööf (C) har avgått.
Annie Lööf (C) har avgått. - Foto: Anders Wiklund/TT, Jessica Gow/TT och Henrik Montgomery/TT

Nu börjar jakten på Lööfs efterträdare – här är några kandidater

Nu börjar sökandet efter Annie Lööfs efterträdare som ledare för Centerpartiet. Det blir en svår uppgift, en del av namnen det har spekulerats om har lämnat riksdagen.


Efterträdaren ska utses på en extrastämma men när den ska hållas är inte bestämt, det ska partistyrelsen inom kort lägga fram ett datum för. Annie Lööf kommer att vara kvar så länge det behövs i väntan på den som ska ta över.

Lööf har sagt att hon vill se en öppen process lik den som var när hon själv valdes till partiledare för elva år sedan. Då kandiderade, förutom Lööf, även tidigare ministern Anna-Karin Hatt och Anders W Jonsson. Stödet för Lööf att ta över efter Maud Olofsson var massivt.

Vilka kan efterträda Annie Lööf?

Nu befinner sig partiet i ett lite mer komplicerat läge. Det är ett oppositionsparti med stukad hållning efter att ha gått bakåt i valet och de allra flesta av landets kommuner.

Partiets första vice ordförande, Linda Modig, ser ut att förlora sin riksdagsplats i och med förlustvalet. Andre vice ordförande, riksdagsledamoten Martin Ådahl, vill inte ge några kommentarer huruvida han kan tänka sig att kandidera eller inte. Han säger bara att Lööfs avgångsbesked känns väldigt sorgligt.

Flera av de som setts om framtidsnamn inom partiet har lämnat riksdagen under den gångna mandatperioden eller ställde inte upp i valet. Det gäller den tidigare ekonomisk-politiske talespersonen Emil Källström, den jordbrukspolitiska talespersonen Kristina Yngwe och tidigare riksdagsledamoten och ordförande för ungdomsförbundet, Magnus Ek.

Delade meningar

Det har funnits delade meningar i partiet om närmandet till Socialdemokraterna och samarbetet i januariavtalet mellan S, MP, C och L, det som sprack förra året. 

Att Emil Källström, Kristina Yngwe och Magnus Ek lämnade har av bedömare tolkats som ett tecken på avvikande mening om vägen framåt för partiet. Själva har de dock hänvisat till att de vill göra något annat eller har gårdar att ta hand om.

Källström tog för en månad sedan klivet upp från posten som vice vd till tillförordnad vd i kemibolaget Sekab.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!