"Sugardejting" är ett koncept där personer betalar i någon form för att umgås med andra.
"Sugardejting" är ett koncept där personer betalar i någon form för att umgås med andra. - Foto: TT

Minderåriga säljer sex på svensk sugardejting-sida

På en av Sveriges största sidor för "sugardejting" har minderåriga haft konton och sålt sex. Män som köpt sex via sajten Sugardaters har de senaste sex åren fällts för brott vid 16 tillfällen.


"Sugardejting" är ett koncept där personer betalar i någon form för att umgås med andra. Konceptet har tidigare kritiserats av bland annat svensk polis för att vara prostitution.

På en av de största sugardejting-sidorna på nätet för svenska användare har minderåriga haft konton – och sålt sex, rapporterar P1-programmet Kaliber i samarbete med P4 Värmland.

Ella, 13: "Jag var så jävla liten"

När "Ella" var 13 år började hon sälja sex via sajten Sugardaters, sajten är en av de största så kallade ”sugardejting”-sidorna. 

– På många andra sidor så är man ju tvungen att verifiera sin ålder via BankID eller liknande eller, skicka bild på sitt pass. Och det kunde jag absolut inte göra. Jag hade ju inte ens id. Jag var så jävla liten, säger hon i programmet.

I programmet beskriver hon att hon upplevde sitt hem otryggt med mycket bråk och att hon många gånger blev utan mat. De anonyma chattarna blev således ett sätt för Ella att prata av sig om hur hon mådde med främlingar utan att någon dömde henne.

– När man har gått över tröskeln att faktiskt skicka saker, då blir det väldigt normaliserat för en själv i ens egna värld. Det var liksom min lilla hemlighet tillsammans med de diverse personer som jag pratar med.

Flera fällande domar – män som köpt sex

Enligt Sugardaters hemsida står det tydligt att prostitution via sajten är förbjuden. Man måste också vara 18 år för att skaffa ett konto

Men enligt en sökning i en databas över domar i Sverige har Kaliber hittat 16 fällande domar mot män som köpt sex via sajten Sugardaters de senaste sex åren.

Flera av domarna handlar om män som köpt sex av minderåriga, skriver P1-programmet Kaliber.

Polisen: "Prostitution förekommer"

– Det är tydligt att det förekommer prostitution på de här sajterna, skriver en presstalesperson för polisen i ett meddelande till Nyheter24 och fortsätter:

– Helt enkelt så är det någon som vill ha en sexuell relation mot betalning fast det ser i stället mer "förfinat ut".

Enligt polisen försöker sugardejtings-sidor många gånger friskriva sig från sitt ansvar.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!