Handskar som passar har inte alltid varit en självklarhet för kvinnor i försvaret. Arkivbild.
Handskar som passar har inte alltid varit en självklarhet för kvinnor i försvaret. Arkivbild. - Foto: TT

Klädd för strid: Inte längre kvinnans problem

Uniform betyder enhetlig, men våra kroppar är allt annat än uniforma. Inom Försvarsmakten pågår ett intensivt arbete med att få fram utrustning som passar såväl män som kvinnor i alla storlekar. Att hitta en bh som lever upp till kraven är bara en av flera utmaningar.


Fakta: Kvinnor i försvaret

1865 bildas Damkommittén, den första kvinnoföreningen som arbetar med försvarsfrågor. Den ingår i Föreningen för frivillig vård av sårade och sjuka i fält som senare blir Röda Korset.

1924 bildas Svenska Lottakåren, namnet är taget från Runebergs dikt om Lotta Svärd. Till en början är lottorna en underavdelning till Landstormsrörelsen, men blir en fristående organisation under andra världskriget då den växer till över 110 000 medlemmar och blir den största kvinnoorganisation som Sverige någonsin haft

I mitten av 1960-talet kräver Folkpartiets ungdomsförbund könsneutral värnplikt. Frågan avfärdas av medierna som trams, men chefen för flygvapnet gör en egen utredning. Han slår fast att det inte går att anställa kvinnor i flygvapnet om de inte får den utbildning som krävs – och den ges bara i värnplikten – och ber regeringen öppna värnpliktsutbildningen för kvinnor.

Utredningen slår fast att värnpliktsutbildningen inte ska öppnas för kvinnor och på 1970-talet avvisar både riksdag och regering möjligheten. Huvudargumentet var att det skulle kosta för mycket att även mönstra kvinnorna, samt att bygga om kasernerna för två kön.

1989 blir Sverige det första landet i världen som öppnar alla militära befattningar, inklusive de stridande, för kvinnor.

Källa: Försvarsmakten

Trots att det funnits kvinnor inom Försvarsmakten sedan 1980-talet har den personliga utrustningen inte hängt med – förrän nu.

Claes Isoz, brigadgeneral och avdelningschef vid Logistikstridskraftsavdelningen, beskriver utvecklingen som att kvinnornas utrustning i början var kvinnans problem och kvinnans lösning och runt millennieskiftet Försvarsmaktens problem men fortfarande kvinnans lösning.

— Nu är det Försvarsmaktens problem och vi som ska ha ansvar för att lösa det. Jag tror att alla är överens om att det tagit väldigt lång tid för oss att komma hit.

Underkläder för kvinnor har länge stått högt upp på önskelistan Men det har visat sig vara svårare att lösa än man kan tro. En stor upphandling för några år sedan visade sig inte hålla måttet – bokstavligen – trosorna krympte.

Men sedan i somras finns både långa och korta ben och även långkalsonger är på ingång.

Bh med flamskydd

Det innebär inte att underklädesfrågan är borta från bordet. En bra bh kan vara svår nog att hitta i det civila livet och det är inte enklare när den ska leva upp till Försvarsmaktens krav.

— Vi har haft ett ganska omfattande problem med bh. Det har varit ett antal försök där vi har köpt rätt stora volymer och det har fallit ömsom sådär och ömsom ganska dåligt, konstaterar Claes Izos.

Förra året misslyckades en upphandling för att ingen leverantör kunde leva upp till kravet på flamskydd för uniformssystem.

Men efter att ha delat upp upphandlingen köper man nu tre modeller varav två kommer att fungera till fältuniformen. Två kommer att vara i merinoull, eftersom ull i sig själv har tillräckligt flamskydd. Men när de kommer är det ingen som vet.

— Det är allmänt sett lite långa leveranstider just nu av flera skäl. Vi hoppas får dem så fort som möjligt, men när det blir är svårt att säga.

Även nya kängor och hjälmar är på gång. Det handlar dels om storlekar, men också om vikt – något som kommer att gynna även manliga soldater, förklarar Claes Izos.

— Det är väldigt bra för alla, för vi har haft en tendens att lasta ned våra soldater med väldigt mycket materiel. Man måste tänka på varje gram och varje kilo, för till slut går ju soldaten sönder.

En viktig del av utrustningen där man fått en första leverans är kroppsskyddet som är anpassat för kvinnor – något som många längtat efter.

— Det har varit riktigt, riktigt illa, medger Claes isoz.

— När ett kroppsskydd sitter som det ska sitter det tight uppe på bröstet och runt midjan. Har man bröst sitter det tight uppe eller tight nere och då rör det sig, inte bara i sidled, utan upp och ned. Man får skav och man får inte rätt skydd.

Omfattande utrustning

Handskar är ett pågående projekt, men ett som är mer omfattande än vad man kan först kan tänka sig. Personlig utrustning är generellt en rätt omfattande historia.

— I Försvarsmakten har vi 17 olika typer av handskar för olika ändamål. Det är allt från paraduniform till värsta vinterkylan – och allt däremellan.

— Hela materielslaget kring just personlig utrustning innehåller samtidigt 22 000 enskilda artiklar. Det är ganska många saker vi tittar på.

Nästa år får svenska soldater ett nytt uniformssystem som kommer ut på förbanden under 2024. Det har gått under benämningen NCU – Nordic combat uniform.

— Men vi kallar det Fältuniformssystem 24. Det är ett uniformssystem med moderna material, modern design – men framför allt är det anpassat för män och kvinnor, säger Claes Isoz.

Att alla ska ha utrustning som passar deras kroppar är egentligen en självklarhet – och inte minst en säkerhetsfråga, slår han fast.

— Du kan inte gå runt i skyddskläder som inte passar eller för stora handskar för då kan du inte göra ditt jobb på ett bra sätt. Det är en arbetsmiljö- och arbetssäkerhetsfråga. Och till syvende och sist handlar det om försvarsförmåga.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!