Mannen döms mot sitt nekande till fängelse i 14 dagar.
Mannen döms mot sitt nekande till fängelse i 14 dagar. - Foto: Johan Nilsson/TT och Stella Pictures

Stoppades med 1 340 cigaretter i bilen: "Behöver röka"

En man i 45-årsåldern har dömts till fängelse i 14 dagar efter att ha stoppats med 1 340 insmugglade cigaretter i sin bil. Mannen ifråga dömdes mot sitt nekande och vill ha tillbaka cigaretterna.
"Hur skulle åklagaren själv ha gjort?", undrar mannen, enligt domen som Nyheter24 tagit del av.


Det var den 4 augusti 2021 som mannen, som är i 45-årsåldern och medborgare i Syrien, stoppades i sin bil i Söderhamn. Polispatrullen hittade då 1 340 cigaretter med utländsk varningstext som smugglats in i Sverige.

I slutet av oktober samma år gjorde polisen, som då spanat på mannen under en tid och fattat misstankar om att narkotika förvarades på mannens frisörsalong, en husrannsakan. Man fann då 38,7 gram cannabis.

Dömde mannen: "Behöver röka"

Mannen själv har, enligt domen som Nyheter24 tagit del av, hävdat att han köpt cigaretterna i Sverige.

"Eftersom han inte vill att hans barn skall lära sig att röka, har han haft cigaretterna förvarade på särskild plats.", står det som skäl till varför cigaretterna låg i hans bil.

Cigaretterna ska också, enligt mannen, ha köpts för eget bruk och sedan de beslagtogs har han vid upprepade tillfällen uppgett att han "vill ha tillbaka dem".

"Han har bekymmer i sitt liv och behöver röka. Hur skulle åklagaren själv ha gjort?", står det i mannens utsaga om det inträffade.

Men Hudiksvalls tingsrätt bedömer att mannen borde ha förstått att cigaretterna blivit insmugglade. Han döms därför, mot sitt nekande, till 14 dagars fängelse för olovlig befattning med punktskattepliktiga varor och ringa narkotikabrott.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!