Vaccinationstäckning bland personer som är 65 år och äldre, riksgenomsnitt 2013–2022.
Vaccinationstäckning bland personer som är 65 år och äldre, riksgenomsnitt 2013–2022. - Foto: TT

Rekordmånga tog influensavaccin under pandemin

Nu drar vaccineringen mot säsongsinfluensan i gång.De två senaste säsongerna har rekordmånga personer som är 65 år och äldre tagit sprutan.Vi har verkligen sett en ökning under pandemin, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.


Fakta: Vaccinering

Säsongsinfluensa

Från och med 8 november: Vaccin erbjuds personer 65 år och äldre, medicinska riskgrupper under 65 år (till exempel gravida och kroniskt hjärtsjuka), hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar och vård- och omsorgspersonal.

Från och med 5 december: Vaccinet tillgängligt för alla.

Covid-19

Personer över 65 år, samt de över 18 år som tillhör en riskgrupp: En femte (påfyllnadsdos) av vaccin mot covid-19 rekommenderas.

Personer under 65: Risken för allvarlig sjukdom anses vara så pass låg, såvida man har tagit tre doser, att Folkhälsomyndigheten inte ser några skäl att rekommendera ytterligare påfyllnadsdoser (förutom till riskgrupper). Vaccin ska dock finnas tillgängligt för de som ändå vill vaccinera sig.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Med start den 8 november kan personer i riskgrupp vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Dit hör bland annat de som är 65 år och äldre, personer i medicinsk riskgrupp under 65 år, anhöriga till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar samt vård- och omsorgspersonal.

Ökat intresse

Under de två senaste säsongerna har rekordmånga personer som är 65 år och äldre valt att ta sprutan.

Tidigare säsonger har vaccinationstäckningen i gruppen legat på 46–53 procent i genomsnitt i landet – vintern 2021–2022 var siffran 70 procent. Säsongen innan var rikssnittet 60 procent, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

— Vi har verkligen sett en ökning under pandemin och det har varit ett ökat intresse för vaccinering mot säsongsinfluensan. Det har också varit ett ökat arbete med att tillgängliggöra vaccin mot influensan, säger AnnaSara Carnahan.

En annan förklaring är att många äldre valt att vaccinera sig mot influensan samtidigt som man har tagit sin påfyllnadsdos mot covid-19.

Tisdagen den 8 november drar vaccineringen mot säsongsinfluensan i gång för riskgrupper. Arkivbild.

Vaccinering mot covid-19 i gång

— Nu började vi med höstdoser mot covid-19 i september, så för en del kanske det inte går att ta vaccinen samtidigt. Men det finns en hel del personer som ännu inte fått sin höstdos mot covid-19. Då kan man passa på nu när det är dags för vaccinering mot säsongsinfluensan, säger AnnaSara Carnahan.

De fyra närmaste veckorna prioriteras personer i riskgrupp. Från och med den 5 december kan även andra vaccinera sig mot säsongsinfluensan.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!