- Foto: Henrik Montgomery/Daniella Backlund/SvD/TT

Tusentals pass har inte hämtats ut – flera har nu makulerats

Trots trycket på passpolisen har tusentals nya pass inte hämtats ut. 1 529 av dem har nu makulerats och över 9 000 riskerar att snart förstöras. Bekymmersamt kan jag tycka, säger Per Engström på polisen.


Fakta: Pass och nationellt id-kort

Svenska medborgare kan ansöka om pass eller nationellt id-kort hos polisen.

Tiden bokas i förväg och man behöver komma till passexpeditionen personligen och ha med sig en giltig id-handling.

Ett pass kostar 400 kronor.

Avgiften för nationellt id-kort är sedan 10 maj tillfälligt sänkt från 400 kronor till 100 kronor, för den som inte samtidigt ansöker om ett pass.

Pass och nationella id-kort hämtas personligen på passexpeditionen. Det är då drop-in som gäller.

Källa: Polisen

Efter att pandemirestriktionerna hävdes har 2022 präglats av långa köer till polisens passexpeditioner. Det har varit svårt att få en passtid, och tagit tid att få sitt pass.

Under årets första nio månader utfärdade polisen hela 1 804 479 nya pass.

Men alla pass har inte blivit uthämtade. 30 september väntade totalt 136 298 pass på att hämtas ut.

Drar ut på makuleringen

Under årets nio första månader har även 1 529 pass fått makuleras. Något som normalt sker efter tre månader. Samtidigt hade 9 161 pass legat och väntat hos polisen i över tre månader utan att ha förstörts.

— Vi har en förhållandevis mjuk inställning till makuleringen. Vi kommer kanske dra ut på det några månader till. Vi vill undvika att komma i en ny kösituation igen, och att folk ska få betala för passen igen, säger Per Engström, nationell kommenderingschef vid polisen.

— Det vore olyckligt om vi tvingas makulera alla de här passen, fortsätter Per Engström.

Enligt polisens grundregel ska en påminnelse skickas ut senast när ett pass legat tre månader, men efter "skälig tid" ska det sedan makuleras.

Leveranstid på 50 dagar

Under hösten har det på blivit lättare att få en passtid. Men vissa orter har fortfarande långa köer, speciellt i polisregion Bergslagen och polisregion Öst, enligt polisen själva.

Passens leveranstid är fortfarande längre än normalt. Just nu tar det runt 50 dagar att få sitt pass, enligt Per Engström.

För den som ska resa utomlands på sportlovet eller påsklovet kan det vara bra att boka en passtid nu, tipsar polisen.

— Det gäller fortsatt att vara ute i god tid, tyvärr. Vänta inte. Vi har en hel del resetillfällen som kommer under våren, säger Per Engström.

Under hösten har en rad passexpeditioner haft extra öppet för att människor ska ha möjlighet att hämta ut sina pass.

Per Engström, nationell kommenderingschef vid polisen, tipsar den som ska resa under våren om att söka nytt pass. Foto: TT/Arkivbild.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!