Den som övningskör privat måste från årsskiftet alltid ha med sig giltig id-handling.
Den som övningskör privat måste från årsskiftet alltid ha med sig giltig id-handling. - Foto: Fredrik Sandberg/Martina Holmberg/TT

Nytt skärpt id-krav vid övningskörning införs vid årsskiftet

Vid årsskiftet införs ett nytt krav om att blivande förare ska kunna styrka sin identitet vid privat övningskörning. Det är en del i försöken att stävja illegala förarutbildningar.


Från och med den 1 januari måste den som övningskör med personbil, lastbil, buss eller motorcykel alltid ha med sig en giltig id-handling vid privat övningskörning.

Det här är en av åtgärderna som regeringen inför mot illegal förarutbildning, så kallade svarta trafikskolor.

"Anledningen till de ändrade lagkraven är att polisen ska kunna kontrollera att den som kör faktiskt är den som handledaren har godkännande att handleda. Den som vill övningsköra privat nästa år och saknar id-handling behöver skaffa det. Gör det redan nu så att du hinner få din handling, säger Susanne Alger, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Då kan du dömas till böter

Den som inte har med sig giltig id-handling riskerar att dömas till böter. Vid årsskiftet införs också skärpta straff för den som utan tillstånd driver trafikskola.

Tidigare har det bara funnits böter i straffskalan, men nu utökas den och sträcker sig från böter till fängelse upp till två år. Böter kan även drabba den som har tillstånd men som inte följer lagen eller föreskrifterna.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!