Vad kan hända om en hackare tar kontroll över din bil?
Vad kan hända om en hackare tar kontroll över din bil? - Foto: Pexels och Emil Langvad/TT

Det kan hända om hackaren tar över din bil: "I värsta fall..."

Det varnas allt oftare för cyberhot mot bilar. Men vad kan egentligen hända om din bil hackas? Nyheter24 frågade Jinny Ramsmark, professionell hackare och it-säkerhetskonsult.


Att ha en uppkopplad bil ger en rad olika bekvämligheter i vardagen, men det kommer också med en viss risk. Forskare varnar nämligen allt oftare för cyberattacker mot dessa fordon. 

Här kan du läsa mer om hur man försöker stoppa hackerattackerna mot bilar.

Vad kan hackaren göra med din bil?

Men vad är det egentligen som kan hända om en hackare tar kontroll över din bil? 

– I "bästa fall", för ägaren av bilen, så kommer hackaren kanske bara åt underhållningssystemet i bilen och kommer kunna öka volymen på musiken eller spela upp "Barbie Girl", säger Jinny Ramsmark, professionell hackare och it-säkerhetskonsult, till Nyheter24.

– I värsta fall öka hastigheten och förhindra en från att stanna bilen. Om systemet i bilen är kopplat till gaspedalen så kan man utgå ifrån att det finns en risk att hackaren också kan påverka gaspedalen. Det datorn kan göra i bilen kan i teorin en hackare också göra. 

Läs här om hur en hackare tar kontroll över din bil.

Hackaren: "Inte som på film"

Samtidigt betonar Jinny Ramsmark att det inte är "som på film" att hacka en bil.

– Det är inte en liten nörd i en källare som tar sig in i presidentens bil och kör den utför ett stup. De flesta incidenter man läser om, och troligtvis kommer fortsätta läsa om, är säkerhetsforskare som lyckats hacka en uppkopplad bil i en relativt kontrollerad miljö. 

– Det ligger mycket arbete bakom ett sådant hack oftast.

/
Bil
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!