Hur skyddar man sin bil mot hackare?
Hur skyddar man sin bil mot hackare? - Foto: Anders Wiklund/TT och Thomas Winje Øijord/NTB/TT

Hackarens bästa tips: Så skyddar du din bil mot cyberhot

Att ha en uppkopplad bil blir allt vanligare, men det innebär också att hackare faktiskt har större möjlighet att ta kontroll över fordonet. Nyheter24 frågade Jinny Ramsmark, profesionell hackare och it-säkerhetskonsult, om hur man skyddar sig.


Tekniken tar allt större plats i vår vardag och inte minst i våra bilar. Med det följer också en större risk för cyberhot mot bilar – något som experter varnar för. 

Här kan du läsa hur enkelt en hackare tar kontroll över din bil.

Hur skyddar man bilen mot hackare?

Men hur skyddar man då sin bil, och sig själv, mot hackare? Nyheter24 frågade Jinny Ramsmark, professionell hackare och it-säkerhetskonsult. 

– Om man har en bil som är väldigt uppkopplad och "smart" så är det bästa man kan göra att se till att ha lite koll på brister som upptäcks för just den bilen och dess mjukvara. Se till att hålla den uppdaterad och inte bara hoppas att "det löser nog tillverkaren åt mig". 

Tjuvar kan hacka nycklar till bilen

Samtidigt betonar Jinny Ramsmark att den som är särskilt "paranoid" helt enkelt kanske inte borde ha en uppkopplad bil, men att man generellt sett inte behöver oroa sig för att någon ska ta kontroll över ens bil.

– Det man kanske mer realistiskt ska oroa sig för är tjuvar som på olika sätt hackar nycklarna till bilen så att de kan öppna och starta bilen när man sover. Har du en dyr bil med trådlös nyckel, som de flesta har idag, så hade jag nog sett till att det inte bara är att sätta sig i den och köra iväg. Ha den i ett garage eller i alla fall bakom en grind av något slag.

Dessutom erbjuder vissa bilmärken, enligt Ramsmark, möjligheten att välja en pinkod som gör att det inte går att kopiera nyckeln och köra iväg. 

Läs om föremålen hackaren vägrar att ha i sitt hem här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!